ZAGREB

SVJETSKA TRŽIŠTA: Dolar blago oslabio četvrti dan zaredom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i u četvrtak, četvrti dan zaredom, nakon poruka američke središnje banke da će i dalje voditi poticajnu monetarnu politiku i da je povećanje kamatnih stopa još uvijek daleko.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92,11 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 92,53 boda.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće oko 109,85 jena, kao i jučer u ovo doba.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1860 dolara, najvišu razinu u dva tjedna, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1800 dolara.

Od kraja svibnja dolarov indeks porastao je gotovo 4 posto jer je snažan oporavak američkog gospodarstva od koronakrize podržavao špekulacije da bi Fed mogao početi smanjivati program kupnje obveznica već ove godine.

No, smanjenje poticaja, a posebice povećanja kamatnih stopa još je prilično daleko, zaključuje se iz jučerašnjih poruka čelnika Feda nakon dvodnevne sjednice.

Naime, oni su poručili da nastavljaju voditi poticajnu monetarnu politiku i da se oporavak gospodarstva nastavlja.

Na konferenciji za medije predsjednik Feda Powell poručio je, pak, da bi se situacija na tržištu rada trebala dodatno poboljšati prije nego što središnja banka počne ukidati poticajne mjere, koje je uvela na početku prošle godine kako bi suzbila koronakrizu.

Ulagači su, naime, špekulirali da bi Fed mogao signalizirati da će zbog jačanja inflacije početi ukidati poticaje prije nego što se očekuje.

No, središnja banka ponovila je da je rast inflacije posljedica privremenih faktora.

„Kratkoročno su strahovanja od smanjenja poticaja splasnula, pa stoga dolar slabi”, kaže Jeffrey Halley, analitičar u brokerskoj kući OANDA.

U fokusu ulagača danas će biti podaci o inflaciji i tržištu rada u Njemačkoj, kao i prva procjena bruto domaćeg proizvoda (BDP) SAD-a u drugom tromjesečju.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je najveće svjetsko gospodarstvo poraslo po anualiziranoj stopi od 8,5 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom