NEW YORK

SVJETSKA TRŽIŠTA: Dobri rezultati kompanija podržali Wall Street

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza kompanija i solidnom, premda usporenom, rastu američkog gospodarstva.

Dow Jones ojačao je 153 boda ili 0,44 posto, na 35.084 boda, dok je S&P 500 porastao 0,42 posto, na 4.419 bodova, a Nasdaq indeks 0,11 posto, na 14.778 bodova.

Tijekom trgovanja Dow Jones i S&P 500 dosegnuli su nove rekordne razine, no do kraja dana izgubili su dio početnih dobitaka.

Pritom su najviše porasle cijene dionica u sektorima koji su najviše osjetljivi na gospodarska kretanja, kao što su financijski, energetski i rudarski.

Jučer je objavljeno da je u drugom tromjesečju američko gospodarstvo poraslo po anualiziranoj stopi od 6,5 posto, znatno sporije u odnosu na 8,5 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

No, to nije razočaralo ulagače, s obzirom da je to nešto brži rast nego u prvom kvartalu i da je bruto domaći proizvod (BDP) dosegnuo razine od prije pandemije koronavirusa.

Naime, BDP je na kraju drugog kvartala iznosio 19.400 milijardi dolara, dok je u posljednjem tromjesečju 2019. iznosio 19.200 milijardi.

Podršku tržištu pružili su, pak, bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Poslovna izvješća dosad je objavilo gotovo polovica kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je gotovo 91 posto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle oko 87 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su još nedavno očekivali rast od 66 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,88 posto, na 7.078 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,45 posto, na 15.640 bodova, a pariški CAC 0,37 posto, na 6.633 boda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum