LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Blaži rast tečaja dolara, Fedove mjere donose rezultate

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Dolar je u četvrtak blago ojačao na međunarodnim tržištima u usporedbi s nedavnim snažnim usponom, nakon što je američka središnja banka Fed olakšala drugim središnjim bankama zamjenu svojih valuta za američku.

U takvim okolnostima eurom se jutros trgovalo po 1,0916 dolara, što znači da je zajednička europska valuta oslabila 0,4 posto prema dolaru u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja dan ranije.

Dolar je ojačao i blagih 0,2 posto prema jenu, na 107,33 jena. U ovome tjednu japanska valuta bila je tražena zbog svoga statusa valute-utočišta, u koju investitori često sklanjaju kapital u neizvjesnim vremenima.

Tržišta su danas uzdrmale najnovije poruke američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je upozorio američke građane da im predstoje dva vrlo bolna tjedna u borbi s koronavirusom, čak i uz stroge mjere držanja razmaka u socijalnim kontaktima.

Pa ipak, analitičari ne očekuju da će se snažan uspon tečaja dolara kojem traje zadnjih tjedana dodatno nastaviti, nakon što je američki Fed poduzeo brojne mjere osiguravanja dolarske likvidnosti. Cijena dolara sredinom ožujka značajno je porasla zbog velike potražnje jer su se investitori nastojali držati te najlikvidnije svjetske valute zbog neizvjesnosti u vezi pandemije koronavirusa.

Fedove mjere na poboljšanju dolarske likvidnosti pokazale su se pozitivnima i za druge značajne svjetske valute, poput norveške krune koja je dodatno ojačala u četvrtak, nakratko dosegnuvši najviše razine prema euru u posljedna tri tjedna. Kruna je na dobitku 1,8 posto prema euru u usporedbi sa zatvaranjem dan ranije.

"Norveška kruna je najmanje likvidna valuta među valutama 10 najvećih svjetskih gospodarstava skupine G10, pa se čim dođe do krize nađe na udaru. Stoga njezino ovotjedno snažno jačanje odražava poboljšanu situaciju po pitanju dolarske likvidnosti", rekao je Petr Krpata, valutni analitičar u banci ING.

Povrh toga, "norveška kruna je najeftinija među valutama zemalja skupine G10", stoga je privlačna investitorima i iz tog razloga, dodaje.

U sklopu daljnjih mjera na suzbijanju negativnih posljedica pandemije na američku gospodarsku aktivnost, Fed je u srijedu najavio i privremeno ublažavanje određenih zahtjeva prema velikim bankama.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini