LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Blage promjene valutnih tečajeva; u fokusu potpisivanje trgovinskog sporazuma

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na međunarodnim tržištima valuta u srijedu nisu zabilježene veće promjene tečajeva najznačajnijih svjetskih valuta budući da investitori nisu skloni većim aktivnostima uoči potpisivanja prve faze trgovinskog sporazuma između Washingtona i Pekinga.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ostao je u takvim okolnostima više-manje nepromijenjen u odnosu na zatvaranje dan ranije, na 97,42 boda, tek neznatno iznad najniže razine u tjedan dana od 97,29 bodova.

Ni kineski juan na inozemnim tržištima nije zabilježio veće promjene, dok je australski dolar, također osjetljiva valuta na trgovinske tenzije, neznatno oslabio prema američkom.

Eurom se u takvom ozračju trgovalo po gotovo nepromijenjenom tečaju u odnosu na zatvaranje dan ranije, od 1,1125 dolara.

Premda formalni sporazum, koji bi trebao biti potpisan danas u Washingtonu, ima za cilj privesti kraju 18-mjesečni carinski rat koji je naštetio globalnom gospodarskom rastu, on neće okončati trgovinski spor između dva najveća svjetska gospodarstva, napominju analitičari.

"Ne mislim da je tržište posve sigurno da će sukob na planu trgovine biti priveden kraju s obzirom da je taj problem nanio goleme štete globalnom gospodarstvu", rekao je Neil Mellor, viši valutni analitičar u BNY Mellonu.

Američki predsjednik Donald Trump i zamjenik kineskog premijera Liu He tijekom dana bi trebali potpisati prvu fazu trgovinskog sporazuma.

Uoči samog potpisivanja preliminarnog sporazuma američki ministar financija Steven Mnuchin poručio je da će SAD zadržati postojeće carine na uvoz kineskih roba dok se čekaju daljnji pregovori i o drugoj fazi sporazuma.

Washington je zasad pristao obustaviti primjenu carina na 160 milijardi dolara vrijedan uvoz nekih elektroničkih roba proizvedenih u Kini te prepoloviti postojeće carine na 120 milijardi vrijedan uvoz drugih roba, na 7,5 posto. No, zadržat će 25-postotne carine na uvoz vrijedan 250 milijardi dolara koji obuhvaća široku paletu kineskih industrijskih roba i dijelova koje koriste američki proizvođači.

Cijena britanske funte prema dolaru ostala je gotovo nepromijenjena, na 1,3014 dolara, nakon što je posljednjih dana bila pod pritiskom zbog poruka iz tamošnje središnje banke u vezi mogućeg skorog smanjenja ključnih kamatnih stopa ako se ne poboljšaju uskoro gospodarski podaci. U fokusu tržišta bit će tijekom dana novi podaci o kretanju inflacije.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum