TOKIO

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijski ulagači oprezni, dolar oslabio

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno jer su splasnule nade da će se brzo razviti cjepivo protiv koronavirusa, a da će se najveća svjetska gospodarstva brzo oporaviti od koronakrize.

 MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,45 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

 Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji porasle oko 0,2 posto. U Hong Kongu i Šangaju burzovni su indeksi, pak, pali između 0,1 i 0,5 posto.

 Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji pad burzovnih indeksa na Wall Streetu za više od 1 posto, nakon izvješća koje otvara pitanja o rezultatima testova eksperimentalnog cjepiva protiv koronavirusa tvrtke Moderna.

 U ponedjeljak su, naime, Dow Jones i S&P 500 indeks skočili više od 3 posto, zahvaljujući objavi američkog proizvođača lijekova Moderne da je njegovo eksperimentalno cjepivo protiv Covida-19 dalo obećavajuće rezultate u ranoj fazi kliničkih ispitivanja.

 U utorak je, pak, izvješće medicinskog portala STAT Newsa otvorilo pitanje valjanosti rezultata testova tog eksperimentalnog cjepiva, pa je splasnula nada ulagača da će cjepivo biti relativno brzo razvijeno.

 „Radi se najvjerojatnije o stabilizaciji tržišta nakon snažnog rasta jer su se ulagači nadali da će otvaranje gospodarstava dovesti do V-oblika oporavka. Trenutno je tržište bez jasnog smjera jer, čini se da nam slijedi još puno loših gospodarskih pokazatelja“, kaže Jun Bei Liu, analitičarka u tvrtki Tribeca Investment Partners.

 Jutros je objavljeno da je u Japanu poslovno povjerenje palo na najnižu razinu u deset godina jer je gospodarstvo uronilo u recesiju, dok je u Australiji u travnju promet u trgovni na malo zabilježio najveći pad ikada. U Britaniji je, pak, nezaposlenost dosegnula najviše razine u 20 godina.

 „Premda su države počele popuštati restrikcije na gospodarske i socijalne aktivnosti, gospodarstva se neće tako brzo vratiti na razine na kojima su bila prije izbijanja pandemije. Geopolitičke tenzije, posebice između SAD-a i Kine, ponovno su se vratile i vjerojatno će se intenzivirati do predsjedničkih izbora u SAD-u u studenome“, pišu analitičari DBS banke u osvrtu na situaciju na tržištima.

Dolar oslabio treći dan zaredom 

 A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta oslabio treći dan zaredom. Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 99,43 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 99,74 boda.

 Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 107,35 na 107,80 jena.

 No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0940 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0910 dolara.

 Podršku euru pruža prijedlog Njemačke i Francuske o pokretanju fonda za oporavak, vrijednog 500 milijardi eura, kako bi se pomoglo državama i regijama koje su najviše pogođene koronakrizom.

 Cijene su nafte, pak, jutros blago pale, nakon što su početkom tjedna skočile gotovo 7 posto.

 Na londonskom se tržištu cijena barela kreće oko 34,70 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 35,20 dolara. Na američkom je tržištu, pak, cijena barela skliznula s jučerašnjih 32,70 na 31,95 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini