TOKIO

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze porasle treći dan zaredom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle treći dan zaredom, dosegnuvši nove najviše razine u tri mjeseca, jer se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama i brzom oporavka svjetskog gospodarstva od koronakrize nakon popuštanja restriktivnih mjera.

 MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 1,3 posto i dosegnuo novu najvišu razinu od početka ožujka.

 Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1,5 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Hong Kongu, Singapuru, i Južnoj Koreji porasle između 0,5 i 2,5 posto.

 Dobro raspoloženje na azisjkim burzama zahvaljuje se nadi ulagača u dodatne poticajne monetarne mjere središnjih banaka u svijetu i brzi oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize.

 Zbog toga već više od dva mjeseca cijene dionica na svjetskim burzama rastu.

 MSCI indeks svih svjetskih dionica porastao je gotovo 36 posto od 23. ožujka, kada je pao na najnižu razinu u više godina, pa je sada od početka godine u minusu samo 8 posto.

 Premda se nižu naznake postupnog oporavka najvećih gospodarstava u svijetu, nakon dubokog pada zbog paralize gospodarskih aktivnosti prethodnih mjeseci, dio analitičara poziva na oprez jer se uspon tržišta uglavnom temelji na špekulantskoj kupnji i upozorava da i dalje postoje različiti rizici po tržišta, od drugog vala Covida-19, preko zategnutih odnosa između SAD-a i Kine, do masovnih prosvjeda u SAD-u protiv nasilja policije i rasizma.

 „Tržišta dionica klade se na V oblik oporavka u razdoblju od srpnja do rujna. No, procjep između tržišta dionica i realnog gospodarstva raste. Mnogi izvršni direktori sada zasigurno u čudu gledaju zašto dionice njihovih kompanija toliko rastu“, kaže Norihiro Fujito, strateg u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Dolar oslabio treći dan zaredom

 A na valutnim je tržištima dolar oslabio treći dan zaredom. Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros na 97,46 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,80 bodova.

 Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 107,60 na 108,40 jena.

 No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura skočila na 1,1185 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1125 dolara.

 U fokusu ulagača ovoga će tjedna biti sjednica čelnika Europske središnje banke (ECB), a špekulira se da bi mogli povećati program za kupnju obveznica kako bi se dodatno poboljšala likvidnost na financijskim tržištima i potaknuo oporavak gospodarstva. Sada taj program iznosi 750 milijardi eura, a očekuje se povećanje i za 500 milijardi.

 A cijene su nafte jutros snažno porasle. Na američkom je tržištu cijena barela skočila gotovo 2 posto, na 37,50 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 1,2 posto, na 40,05 dolara.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom