TOKIO

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze porasle drugi dan zaredom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle drugi dan zaredom jer je ulagače ohrabrio jučerašnji skok Wall Streeta, nakon što je američki Kongres poručio da je blizu dogovor o paketu pomoći gospodarstvu koje je na udaru 'koronakrize'.

 MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 1,7 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

 Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio 5,7 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 1 i 5 posto.

 Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji skok Dow Jones indeksa na Wall Streetu za više od 11 posto, što je njegov najveći dnevni skok od 1933. godine.

 Tako su Dow Jones i S&P 500 nadoknadili dobar dio gubitaka od prošloga tjedna, kada su potonuli više od 15 posto, što je bio njihov najveći tjedni pad od financijske krize 2008.

 Republikanski i demkoratski zastupnici u Kongresu poručili su jučer da su blizu dogovoru o paketu gospodarskih poticaja vrijednom 2.000 milijardi dolara, što je znatno više u odnosu na paket pomoći koji je Kongres usvojio za financijske krize 2008. i 2009. godine.

 Tim bi se paketom pomoglo i građanima koji su ostali bez posla i industrijama koje su najviše uzdrmane zbog paralize dijelova gospodarstva.

 Podršku tržištu pružaju i izvanredne mjere američke središnje banke, koja je nedavno smanjila ključne kamatne stope na nulu, a potom počela kupovati državne, pa čak i korporativne obveznice kako bi povećala likvidnost na tržištima.

 Fed je najavio i da će podržati kreditno tržište time što će izravno kreditirati kompanije, što nikada dosad nije činio.

 U utorak je MSCI indeks svjetskih burzi skočio 8,4 posto, što je njegov najveći dnevni skok od financijske krize, a jutros je ojačao daljnjih 0,8 posto.

 No, to je slaba utjeha, s obzirom da su burzovni indeksi od polovice veljače potonuli više od 20 posto i da najvećim svjetskim gospodarstvima predstoji recesija.

 „Mnogi su analitičari posljednjih dana objavili sumorne procjene, koje govore i o padu američkog BDP-a za 20 posto u drugom tromjesečju. Europa i Japan također bi mogli zabilježiti dvoznamenkasti pad gospodarstva“, kaže Nobuhiko Kuramochi, strateg u tvrtki Mizuho Securities.

 S obzirom na posljednje makroekonomske podatke i na to da sada gotovo trećina Amerikanaca živi u izolaciji, mnogi analitičari kažu da je američko gospodarstvo već uronilo u recesiju i da je samo pitanje koliko će duboka i duga biti.

 „Ne znamo koliko će vremena proći do vrhunca pandemije. Ne znamo kako tretirati koronavirus. Nemamo cjepiva. Dakle, sve te neizvjesnosti izazivaju niz udara na tržišta“, kaže said Nancy Perez, portfelj menadžerica u tvrtki Boston Private Wealth.

Dolar oslabio

 A na valutnim je tržištima dolar oslabio, što je posljedica agresivnog popuštanja monetarne politike Feda.

 Jutros je dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo na 101,55 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 101,90 bodova.

 Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 110,40 na 111,14 jena.

 No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0795 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0780 dolara.

 A cijene nafte prate rast tržišta dionica. Jutros je na američkom tržištu cijena barela skočila 4,5 posto, na 25,10 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 2,7 posto, na 27,90 dolara.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater