SINGAPUR

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze pale zbog ograničenja aktivnosti u Kaliforniji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na azijskim burzama cijene dionica u utorak su pale, jer napetosti u odnosima između Kine i SAD-a i ponovna ograničenja gospodarskih aktivnosti u Kaliforniji investitore drže na oprezu uoči početka sezone objave poslovnih rezultata kompanija.

MSCI indeks azijskih dionica bez japanskih oko 7,30 sati bio je u minusu 1,2 posto.

Istodobno, tokijski Nikkei oslabio je 0,9 posto, spustivši se s najviše razine u zadnjih mjesec dana, a pale su i cijene dionica na kineskim burzama unatoč boljim od očekivanja brojkama o trgovinskoj razmjeni Kine sa svijetom.

Korekcija cijena dionica na azijskim burzama pod utjecajem je dobitonosnih prodaja na Wall Streetu dan ranije, čiji je okidač bila odluka kalifornijskog guvernera Gavin Newsoma da se ponovno zatvore kafići, restorani, frizerski saloni, kina i dr. zbog širenja zaraze Covidom-19.

Uz virus, sve je više znakova i prestanka kontinuirane objave boljih od očekivanja ekonomskih pokazatelja. U utorak je objavljeno da je Singapur prošli mjesec ušao u recesiju, a gospodarstvo je palo 41 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. To je mnogo lošije od 37,4 posto pada kojeg su očekivali analitičari.

Istodobno, investitore zabrinjavaju i rastuće napetosti između SAD-a i Kine. Nakon napetosti oko specijalnog statusa Hong Konga, SAD je u ponedjeljka odbacio sporna posezanja Kine za područjem južnog kineskog mora, što je izazvalo ljutnju Pekinga. 

Fokus investitora sve se više usmjerava na sezonu objave zarada kompanija. Danas se očekuju izvješća velikih američkih banaka, a investitori će ponajviše pratiti prognoze banaka za iduću godinu.

"Sve se fokusira na 2021. godinu, jer 2020. je gotova. Najviše će se pratiti prognoze za iduću godinu. Ako kompanija ugodno iznenadi rezultatima za drugo tromjesečje ove godine, ali bude oprezna u svojim očekivanjima za 2021., neće biti nagrađena", navodi Hugh Dive, fon menadžer u Atlas Funds Managementu.

Na valutnim tržištima tečaj dolara kretao se u uskom rasponu prema najvažnijim svjetskim valutama, ojačavši 0,4 posto prema jenu u odnosu na jučer, na 107,26 jena.

Tečaj eura, pak, nije bilježio većih promjena te je nadomak najviše razine u zadnjih mjesec dana prema dolaru, na 1,1346 dolara za euro.

Cijene nafte, čije kretanje ukazuje na globalnu potrošnju energije, a time i očekivanja gospodarskog rasta, odražavaju sve veću zabrinutost ulagača. Tako je na američkom tržištu barel nafte pojeftinio 2,4 posto, na 39,14 dolara, a na londonskom a 2,1 posto, na 41,81 dolar.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum