TOKYO

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske burze oštro pale, dolar u zamahu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na azijskim su burzama cijene dionica u srijedu oštro pale jer se ulagači plaše da će rast troškova zaduživanja izazvati globalnu recesiju, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula novu najvišu razinu u 20 godina.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,9 posto, pa je skliznuo na najnižu razinu od travnja 2020. godine.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo 2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,7 i 2,8 posto.

Azijske ulagače zabrinjava rast troškova zaduživanja, s obzirom da središnje banke u svijetu podižu kamatne stope kako bi suzbile inflaciju.

Tako su, primjerice, prinosi na američke 10-godišnje državne obveznice premašili 4 posto, po prvi put od 2010. godine.

„Sada je jasno da će središnje banke razvijenih zemalja zaoštriti monetarnu politiku na tako agresivan način kakav se ne pamti barem 30 godina. I dok je to nužno kako bi se suzbila inflacija, to će znatno koštati gospodarstvo. Iduće godine očekujemo globalnu recesiju”, kaže Jennifer McKeown, direktorica u tvrtki Capital Economics.

Zbog toga su jutros osjetno pali i američki terminski indeksi. Terminski S&P 500 trenutno je u minusu 0,8 posto, pa bi danas poslijepodne mogao zabilježiti pad sedmi dan zaredom.

Naime, na Wall Streetu je jučer taj indeks skliznuo šesti dan zaredom, za 0,2 posto, zaronivši na najnižu razinu u gotovo dvije godine.

Posljedica je to strahovanja ulagača da će Fedovo agresivno zaoštravanje monetarne politike gurnuti gospodarstvo u recesiju.

Prošloga je tjedna Fed već treći put u nizu povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, u raspon od 3 do 3,25 posto, što je njihova najviša razina od 2008. godine.

A čelnici Feda poručili su i da će dalje povećavati cijenu novca kako bi spustili inflaciju s najviših razina u više od 40 godina.

Stoga se na tržištu ovih dana najviše nagađa koliko bi Fed još mogao podići kamate.

James Bullard, predsjednik ogranka Feda u St. Louisu, založio se jučer za daljnje povećanje kamata, dok je Charles Evans, predsjednik Feda u Chicagu, kazao da bi središnja banka trebala u ovoj godini povećati kamate za najmanje još jedan postotni bod.

„To je razočaravajuće, ali nije iznenađenje. Ulagači su zabrinuti u vezi kamatnih stopa i situacije u gospodarstvu”, kaže Robert Pavlik, portfelj menadžer u tvrtki Dakota Wealth.

Analitičari Wells Fargo banke objavili su jučer procjenu da bi kamate na Fedove fondove u prvom tromjesečju iduće godine mogle biti u rasponu od 4,75 do 5,00 posto.

Fedovi agresivni planovi za suzbijanje inflacije na ciljanih 2 posto potrajat će godinama, usporiti rast gospodarstva i povećati nezaposlenost.

Stoga se ulagači plaše da će dosad najagresivnije povećanje kamata Feda u povijesti gurnuti gospodarstvo u dublju recesiju.

Tehnički je američko gospodarstvo već uronilo u recesiju, s obzirom da je u posljednja dva tromjesečja palo na kvartalnoj razini, no zasad je ta recesija plitka.

Nakon oštrog pada posljednjih tjedana, S&P 500 indeks u minusu je u odnosu na početak godine oko 24 posto, pa je zaronio na najnižu razinu od studenoga 2020. godine.

Dolar i dalje jača, cijene nafte oštro pale

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula novu najvišu razinu u 20 godina jer se američka valuta smatra sigurnim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 114,60 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 113,80 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 144,45 na 144,70 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 0,9555 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 0,9640 dolara.

Osim europske, pod pritiskom je već danima i britanska valuta zbog bojazni ulagača da će ekonomski plan nove britanske vlade dovesti do prenapregnutosti javnih financija.

Agencija Moody's upozorila je da bi smanjenje poreza, a povećano zaduživanje države moglo biti negativno za kreditni rejting zemlje.

Jutros je tečaj funte pao gotovo 1 posto, na 1,0635 dolara.

Cijene su nafte, pak, oštro pale, nakon jučerašnjeg rasta. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 1,48 posto, na 84,99 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,38 posto, na 77,40 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom