NEW YORK

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street snažno porastao na početku tjedna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli više od 1,5 posto, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u financijskom i tehnološkom sektoru, nakon pada tržišta sedam tjedana zaredom.

Dow Jones porastao je 618 bodova ili 1,98 posto, na 31.880 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,86 posto, na 3.973 boda, a Nasdaq indeks 1,59 posto, na 11.535 bodova.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše, 3,2 posto, u financijskom.

S obzirom da nije bilo vijesti koje bi podržale promjenu trenda, analitičari kažu da se radi o korekciji cijena dionica, nakon što su S&P 500 i Nasdaq indeks pali sedam tjedana zaredom, što nije zabilježeno od dot.com krize 2001. godine.

Dow Jones pao je, pak, osam tjedana zaredom, što nije zabilježeno od Velike depresije 1932. godine.

„Ovo mi se čini više kao predah na tržištu nego da se raspoloženje ulagača promijenilo iz temelja. Čini se kao da je tržište manje preplašeno zbog inflacije i vjeruje da je Fed u stanju izvesti meko prizemljenje gospodarstva. No, mislim da je to privremeno”, kaže Oliver Pursche, potpredsjednik u tvrtki Wealthspire Advisors.

U petak je tržište zatvoreno sa S&P 500 indeksom u minusu 18,7 posto u odnosu na svoju rekordnu razinu, dosegnutu 3. siječnja, što znači da je nadomak tržištu 'medvjeda', odnosu padu više od 20 posto ispod svoje rekordne razine.

Posljedica je to očekivanja da će američka središnja banka nastaviti agresivno povećavati ključne kamatne stope.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina, iznad 8 posto, Fed je od ožujka povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, a očekuje se da će ih dodatno podignuti za po 0,50 postotnih bodova na barem iduće dvije sjednice.

Ulagači se plaše da bi zbog toga, ali i zbog rata u Ukrajini i poremećaja u nabavnim lancima, gospodarstvo moglo uroniti u recesiju.

Ni procjene poslovnih rezultata kompanija za iduće razdoblje nisu impresivne.

U sezoni objave rezultata za prvo tromjesečje 78 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa nadmašilo je očekivanja analitičara.

No, najave za tekuće tromjesečje su uglavnom pesimistične jer je zasad objavljeno 59 negativnih procjena, a 32 pozitivne. Lani je u istom tromjesečju bilo 37 negativnih, a 52 pozitivne procjene.

Na oprez ulagača ukazuje i ispodprosječni obujam trgovanja. Jučer je na Wall Streetu vlasnika zamijenilo 10,9 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni promet u posljednjih 20 dana iznosio 13,3 milijarde.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,67 posto, na 7.513 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,38 posto, na 14.175 bodova, a pariški CAC 1,17 posto, na 6.358 bodova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater