NEW YORK

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street oslabio na početku tjedna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi pali, što je ponajviše posljedica pritiska na dionice tehnoloških kompanija, jer se ulagači plaše da će jačanje inflacije navesti središnju banku na zaoštravanje monetarne politike.

Dow Jones oslabio je 54 boda ili 0,16 posto, na 34.327 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,25 posto, na 4.163 boda, a Nasdaq indeks 0,38 posto, na 13.379 bodova.

Nakon što su u posljednja dva dana prošloga tjedna ti indeksi snažno porasli i tako nadoknadili dio gubitaka iz prvog dijela tjedna, jučer su ponovno pali.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica pale, a najviše u tehnološkom i komunikacijskom.

„Pad cijena posljedica je, što nikoga ne čudi, zabrinutosti u vezi inflacije i kamatnih stopa”, kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA Research.

Prošloga su tjedna objavljeni podaci koji su pokazali da je inflacija u SAD-u dosegnula najvišu razinu u gotovo 12 godina, što je posljedica golemih fiskalnih poticaja koji podržavaju potrošnju, rasta cijena sirovina zbog poremećaja u nabavnim lancima i povećavanja plaća, čime kompanije nastoje privući radnike.

Zbog toga se ulagači plaše da će američka središnja banka zaoštriti monetarnu politiku prije nego što se očekuje, premda dužnosnici Feda već mjesecima poručuju da bi rast cijena mogao biti privremen i da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku.

S druge strane, podršku tržištu pružaju bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija.

Dosad je više od 460 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovna izvješća, pri čemu je njih oko 87 posto zabilježilo veću dobit nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle više od 50 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su prije mjesec dana očekivali rast od oko 25 posto.

Tako snažan rast zarada nije zabilježen već 11 godina.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,15 posto, na 7.032 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,13 posto, na 15.396 bodova, a pariški CAC 0,28 posto, na 6.367 bodova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom