NEW YORK

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street i dalje pod pritiskom paničnih prodaja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Wall Street je i u petak bio pod pritiskom velikih prodaja dionica zbog panike oko koronavirusa, koja je ovoga tjedna uzrokovala najveći pad globalnog indeksa dionica još od financijske krize 2008. godine, izbrisavši više od 5.000 milijardi tržišne vrijednosti.

U petak je Dow Jones oslabio 357,28 bodova ili 1,39 posto, na 25.409 bodova, potonuvši sedmi trgovinski dan zaredom. S&P 500, pak, spustio se za 0,82 posto, na 2.954 boda. I dok su ti indeksi do kraja trgovinskog dana donekle ublažili zahvaljujući ponajivše smirujućoj najavi iz Feda, tehnološki Nasdaq čak je blago i ojačao, za 0,01 posto, na 8.567 bodova.

No, od početka tjedna Dow je u minusu gotovo 3.600 bodova, a S&P 500 je zabilježio dvoznamenkastu stopu pada, što je zabilježeno tek 5. put od 1940 godine.

MSCI indeks globalnih dionica pao je danas 1,76 posto, a od početka tjedna potonuo je za više od 10 posto, što je njegov drugi po redu najveći pad dosad zabilježen.

Više od 5.000 milijardi dolara tržišne kapitalizacije izbisano je ovoga tjedna na svjetskim burzama, što predstavlja otprilike virjendosti godišnjeg BDP-a Japana, trećeg po veličini svjetskog gospodarstva.

Poremećaji u međunarodnim putničkim i dobavnim lancima, zatvaranje škola i otkazivanje velikih javnih okupljanja pogoršalo je izglede za svjetsko gospodarstvo, koje se ionako bori s posljedicama američko-kineskog trgovinskog rata. Izblijedile su i nade da će epidemija koronavirusa, koja je krenula u prosincu iz Kine, završiti brzo a ekonomska aktivnost se uskoro vratiti u normalu.

"Nad tržištima lebdi neizvjesnost koju može ublažiti samo osjećaj da će najgore uskoro proći. Do tada, svi bježe od rizika", kaže Quincy Krosby, glavni tržišni strateg pri Prudential Financialu.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je u petak da će središnja banka odgovarajuće djelovati kako bi podrupla američko gospodarstvo.

To je donekle ublažilo zabrinutost ulagača u petak te ojačalo očekivanja ulagača da će Fed smanjiti kamatne stope kako bi ublažio pritisak na novčana tržišta. Tržišta uračunavaju u cijenu imovine da će Fed idućeg mjeseca sigurno smanjiti kamatne stope, pitanje je samo koliko će to smanjenje iznositi.

Na europskim burzama londonski Ftse u petak je potonuo 3,18 posto, na 6.580 bodova, frankfurtski DAX za 3,86 posto, na 11.890 bodova, a pariški CAC za 3,38 posto, na 5.309 bodova.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum