STOCKHOLM

Švedski Ericsson platit će više od 1 mlrd dolara u sporu u SAD-u zbog korupcije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Švedski telekomunikacijski div Ericsson pristao je platiti više od milijardu dolara kako bi ishodio povlačenje tužbi za korupciju, uključujući podmićivanje državnih dužnosnika, priopćilo je američko ministarstvo pravosuđa.

Tvrtka je "priznala da je tijekom više godina provodila korupcijsku kampanju u pet zemalja kako bi učvrstila svoju poziciju u telekomunikacijskom sektoru", navodi se u priopćenju ministarstva, objavljenom u subotu.

Švedska kompanija sklopila je nagodbu u predmetu povezanom s kaznenim prijavama pred sudom u New Yorku, dodaje se.

"Ericsson je poslovao u telekomunikacijskom sektoru uz pomoć crnih fondova, podmićivanja i poklona, vodeći se načelom 'novac govori bolje nego tisuću riječi'", rekao je američki državni tužitelj u južnom distriktu New Yorka Geoggrey S. Berman.

"Današnje priznanje krivice i uplata više od milijardu dolara kombinirane kazne trebali bi biti jasna poruka svim korporativnim akterima da se takvo poslovanje neće tolerirati", dodao je Berman.

Švedska je kompanija u rujnu objavila da je rezervirala 12 milijardi švedskih kruna (1,23 milijarde dolara) za očekivanu kaznu u SAD-u zbog korupcije.

Američka komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) i ministarstvo pravosuđa pokrenuli su istragu protiv kompanije zbog sumnje da je kršila američki zakon o koruptivnim praksama u inozemstvu.

Istraga je obuhvatila razdoblje završno s prvom tromjesečjem 2017. godine a pokazala je da je Ericsson prekršio svoj kodeks poslovne etike i američki zakon o koruptivnoj praksi u Kini, Djibutiju, Indoneziji, Kuvajtu i Vijetnamu.

Iznos u sklopu nagodbe uključuje kaznu od 520 milijuna dolara koju će kompanija platiti ministarstvu pravosuđa. Dodatnih 540 milijuna dolara Ericsson će platiti SEC-u.

Prema nekim procjenama, vrijednost nagodbe spada među najviše utvrđene u slučajevima povezanim s američkim zakonom o koruptivnoj praksi u inozemstvu.

Financijski direktor Ericssona Carl Mellander naglasio je da je iznos kazni u cijelosti pokriven rezervacijom knjiženom u trećem tromjesečju. Dodao je i da neće utjecati na financijske ciljeve tvrtke.

“Iako je iznos današnje nagodbe pozamašan, mogu potvrditi da ćemo taj trošak podmiriti raspoloživim sredstvima", kazao je Mellander u razgovoru s novinarima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater