KOPENHAGEN

Švedska nakon devet godina izdala uvjetnu koncesiju za rudnik željeza

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Švedska vlada izdala je rudarskoj tvrtki u britanskom vlasništvu Jokkmokk koncesiju za eksploataciju željezne rude u projektu Kallak, potaknuvši prosvjede autohtonog stanovništva i oštru kritiku ekološke aktivistice Grete Thunberg.

Koncesija je izdana uz ukupno 12 uvjeta, a Jokkmokku u vlasništvu britanske rudarske tvrtke Beowolf Mining omogućuje vađenje željezne rude u blizini općine Jokkmokk na sjeveru Švedske.

Beowolf Mining podnio je zahtjev za koncesiju prije više od devet godina.

Ministar gospodarstva Karl-Petter Thorwaldsson nazvao je odluku "povijesnom", ali je istaknuo da koncesija ne uključuje dozvolu da se odmah počne s rudarenjem. Prema vladi, dozvolu još mora izdati regulator za okoliš, a odluka se očekuje tek za nekoliko godina.

"Vjerujem da ćemo dobiti rudnik", dodao je ipak ministar Thorwaldsson. 

Projektu se protive ekološki aktivisti i brojni Laponci i švedska vlada mora razmotriti hoće li eksploatacija željezne rude škoditi laponskom uzgoju sobova.

Thorwaldsson je naglasio da će rudnik otvoriti radna mjesta i omogućiti razvoj regije, a Beowulf Mining je priopćio da mu je cilj organizirati rudnik koji će biti održiv "koliko je god to moguće".

Švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg, koja je posjetila regiju, oštro je kritizirala vladinu odluku. "Švedska je danas potvrdila svoje kratkovidno, rasističko, kolonijalno i protuprirodno stajalište", napisala je Thunberg na Twitteru.

Švedska želi biti predvodnik u pitanjima okoliša i ljudskih prava, a kod kuće krši prava autohtonog stanovništva i vodi rat protiv prirode, zaključila je Thunberg.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini