ZAGREB

Sva tri mobilna operatora u Hrvatskoj pozdravili odabir Osijeka za 5G grad i očekuju jači razvoj

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sva tri mobilna operatora u Hrvatskoj - Hrvatski telekom (HT), A1 Hrvatska i Tele2 Hrvatska, pozdravili su Vladino određivanje Osijeka za prvi 5G grad u Hrvatskoj, očekujući i da će to Osijeku i Slavoniji, kao i široj zajednici, donijeti unapređenje poslovanja i razvoj.  

Vlade je na sjednici u četvrtak zaključkom odredila Grad Osijek prvim velikim gradom u Republici Hrvatskoj u kojem će se do 31. prosinca 2020. godine izgraditi 5G mreža i pustiti u komercijalni rad 5G usluge.

Tu odluku podržavaju i iz najvećeg telekoma u Hrvatskoj, HT-a, ističući da je Osijek već jedno od važnijih središta IT-ja u Hrvatskoj.

"Vjerujemo da će to ICT i široj poslovnoj zajednici omogućiti unapređenje poslovanja, a brza implementacija novih mobilnih tehnologija, uključujući i 5G, iznimno je važna zbog dramatičnog rasta korištenja mobilnog pristupa internetu te stvaranja preduvjeta nove industrijske revolucije i gigabitnog društva u Hrvatskoj", komentiraju za Hinu iz HT-a.

Ističu i da je HT tijekom provedbe modernizacije mobilne mreže već postavio preduvjete za 5G mrežu na području cijele Hrvatske, pa i u Osijeku, gdje trenutno imaju osam lokacija već pripremljenih za 5G mrežu i gdje vrše tehnička testiranja.

"Kroz suradnju s osječkom ICT zajednicom i osječkim startupom Orqa već u rujnu prošle godine smo demonstrirali prvi video prijenos putem 5G mreže, a bit ćemo i potpuno spremni za komercijalizaciju nove tehnologije čim se za nju stvore investicijski i regulatorni uvjeti, u prvom redu kroz definiranje okvira naknada za radiofrekvencijski spektar za koje se nadamo da će ubrzati, a ne zakočiti uvođenje 5G-a u Hrvatsku", poručuju iz HT-a.

Iz telekoma A1 Hrvatska ocijenili su da je odluka o Osijeku kao prvom 5G gradu strateška odluka iznimno važna za Hrvatsku, jer će otvoriti vrata industriji 4.0 odnosno omogućiti još snažniji razvoj ICT industrije, startup zajednice, poljoprivrede, turizma i gospodarstva općenito kroz najmodernije tehnologije.

"A1 Hrvatska spremna je implementirati mrežu nove generacije za prvi 5G grad, što smo potvrdili i mnogim konkretnim primjerima. Prvi smo u Hrvatskoj demonstrirali mogućnosti 5G mreže s brzinama od 20 Gbps, a uz najmoderniju tehnologiju naši stručnjaci već nekoliko godina rade na digitalizaciji Hrvatske i pripremama za cjelovito uvođenje 5G mreže", kažu iz A1, naglašavajući i da će konačni 5G koncept koji će se implementirati ovisiti i o potrebama te dogovoru s gradom Osijekom.

Napominjući da su sudjelovali u radu stručne radne skupine za odabir 5G grada, iz Tele2 Hrvatska otkrivaju da u Osijeku planiraju, uz aktivnu podršku lokalne zajednice, uspostaviti inicijalnu pokrivenost 5G mrežom, za koju bi država trebala osigurati dostupnost spektra u 3,5 GHz frekvencijskom području.

"Zaključak koji je danas prihvatila hrvatska Vlada je tako i potvrda aktivnosti koje je ta radna skupina provodila tijekom 2019. Sva usklađenja između operatera, akvizicija spektra te sama izgradnja ovisit će i o drugim elementima o kojima se razgovaralo i još uvijek se razgovara unutar radne skupine kao i s relevantnim ministarstvima. Ovisno o zaključcima tih razgovora te potezima države radi osiguravanja pozitivne investicijske klime, osigurat ćemo i odgovarajuću pokrivenost pa time i adekvatne usluge na području Osijeka", kažu iz Tele2.

Ocjenjuju i da je to tek prvi korak Vlade prema široj digitalizaciji društva i poticanju gospodarstva na osnovu 5G tehnologije, u skladu s 5G za Europu-Akcijskim planom Europske komisije i Strategijom jedinstvenog digitalnog tržišta za Europu.

"Očekujemo i daljnje Vladine odluke koje će osigurati investicijsku klimu u kojoj će operateri investirati u odgovarajuću količinu radiofrekvencijskog spektra i opremu za osiguravanje odgovarajuće pokrivenost 5G mrežom za područje RH. Prema trenutnim najavama, HAKOM bi trebao početi postupak dodjele potrebnog spektra za 5G u drugoj polovici 2020. te očekujemo da će se do tada ispuniti i pretpostavke za investicije u 5G mrežu", zaključuju iz Tele2.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum