PEKING

Sumorna očekivanja čelnika njemačkih kompanija u Kini

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izgledi za poslovanje njemačkih kompanija u Kini sumorni su i neke se planiraju povući s kineskog tržišta, pokazalo je u utorak istraživanje Njemačke trgovinske komore u Kini.

Osamdesettri posto čelnika kompanija obuhvaćenih istraživanjem navelo je da na njihovo poslovanje izravno ili neizravno utječe američko-kineski trgovinski sukob, u sklopu kojeg su dvije zemlje međusobno uvele carine na uvoz vrijedan stotine milijardi dolara.

Četrdesetpet posto ispitanika navodi da zasada ne planiraju nikakve mjere ali 10 posto njih planira otići iz Kine, ponajprije zbog viših troškova rada.

Samo 27 posto ispitanika procjenjuje da će njihove kompanije ove godine ostvariti ili premašiti planirane poslovne rezultate, iskazujući najveći pesimizam u više godina.

"Usporavanje kineskog gospodarstva u kombinaciji s neizvjesnošću zbog kontinuiranog američko-kineskog trgovinskog sukoba ostavilo je traga", zaključuju autori istraživanja.

Među izazovima u Kini poslovni čelnici izdvajaju prepreke za pristup tržištu, što je kao glavni problem navelo 71 posto ispitanika.

Njih 54 posto istaknulo je pravnu neizvjesnost a 48 posto propise o transferu tehnologije.

Ispitanici ipak primjećuju i prve znakove oporavka u 2020. godini, pri čemu mnogi polažu velike nade u sporazum Kine i Europske unije o ulaganjima koji bi tada trebao finaliziran, prenosi dpa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater