LONDON

Stabilan rast aktivnosti u industriji eurozone u studenome skriva probleme - Markit

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Aktivnosti u industriji eurozone ponovo su porasle u studenome, no sve veći problemi u nabavnim lancima otežavaju im proizvodnju i razlog su najsnažnijeg rasta cijena sirovina u više od 20 godina, pokazuje u srijedu izvješće tvrtke Markit.

Poremećaji uzrokovani pandemijom koronavirusa, uz manjak vozača teretnih vozila za transport roba, rezultirali su nestašicom proizvoda i tvornice doveli u probleme zbog otežane nabave potrebnih sirovina.

Markitov indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone u studenome je tako uvećan za svega 0,1 bod, na 58,4 boda. Vrijednost mu je niža od prvotno procijenjenih 58,6 bodova, no i dalje je znatno iznad 50 bodova, granice koja dijeli rast od pada aktivnosti.

"Snažan PMI skriva teške uvjete poslovanja za proizvođače u ovome trenutku. Potražnja je i dalje snažna, o čemu svjedoči solidno poboljšanje dotoka novih narudžbi, ali stanje u lancima opskrbe i dalje pogoršava zabrinjavajućom brzinom", istaknuo je Markitov ekonomist Chris Williamson.

Indeks cijena inputa u studenome je bio tek nešto ispod rekordne razine u listopadu, koja je pokazala njihov najsnažniji rast otkada je Markit počeo provoditi istraživanja 1998. godine.

Tvornice prebacuju više troškove sirovina na kupce i povećale su cijene proizvoda najsnažnije u posljednjih 19 godina, odnosno otkada Markit prikuplja podatke.

Indeks proizvođačkih cijena u studenome je tako porastao za 1,1 bod, na 73,7 bodova, objavio je Markit.

Problemima u nabavi ne nazire se kraj, upozorava londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka, ukazujući na opetovani rast broja zaraženih covidom 19.

Novi val zaraze mogao bi izazvati dodatne poremećaje u nabavnim lancima i istodobno ponovo preusmjeriti potrošnju s usluga na robu, što bi dodatno produbilo neravnotežu između ponude i potražnje, tumači Williamson. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini