FRANKFURT

Sportski terenci poduprli BMW-ovu dobit u trećem tromjesečju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW izvijestio je u srijedu o osjetno većoj operativnoj dobiti u trećem tromjesečju zahvaljujući prodaji sportskih terenaca, pri čemu su na njihov prošlogodišnji rezultat negativno utjecali postroženi propisi o emisijama štetnih plinova.

Dobit prije kamata i poreza (EBIT) porasla na u trećem tromjesečju 33 posto, na 2,29 milijardi eura.

Prodaja je porasla samo 3,6 posto ali su klijenti više kupovali sportske terence (SUV), uključujući i skuplje modele X3 i X4.

Operativna marža u poslovanju s automobilima porasla je na 6,6 posto, sa 4,4 posto u lanjskom razdoblju kada su zbog novih propisa o emisijama štetnih plinova stvorene velike zalihe a konkurencija je snizila cijene, pa se BMW-ova profitna marža na luksuzna vozila našla pod pritiskom.

Uprava je ponovila da zbog priprema za proizvodnju električnih modela očekuju znatan pad dobiti prije poreza, neznatno povećanje isporuka vozila i maržu EBIT-a između 4,5 i 6,5 posto u poslovanju s automobilima.

BMW je suočen s većim troškovima proizvodnje zbog pripreme pogona za proizvodnju hibridnih i električnih automobila. Zato su prisiljeni smanjivati troškove u drugim dijelovima poslovanja kako bi do kraja 2022. godine poboljšali efikasnost u protuvrijednosti većoj od 12 milijardi eura.

Procjenjuju da će se potražnja za električnim vozilima, uključujući i hibridne modele, udvostručiti do 2021. godine. Između 2021, i 2025. prodaja električnih automobila trebala bi po njihovim procjenama rasti 30 posto godišnje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini