PARIZ

Renault zaključio 2019. s gubitkom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Francuski proizvođač automobila Renault zaključio je 2019. godinu s gubitkom i nižim prihodima zbog smanjene proizvodnje, posebno u Kini i Iranu, i slabije potražnje za dizelskim automobilima u Europi.

Udio Renaulta u neto dobiti grupe bio je u 2019. negativan i iznosio je 141 milijun eura. U 2018. bio je pozitivan i iznosio je 3,3 milijarde eura.

Operativna dobit smanjena je gotovo 30 posto, na 2,11 milijardi eura.

Francuski je proizvođač prošle godine prodao 3,4 posto manje vozila, ukupno 3,8 milijuna. Prihodi grupe pali su 3,3 posto, na 55,5 milijardi eura.

Pad prodaje u Renaultu objašnjavaju smanjenom proizvodnjom za Nissan i Daimler, padom potražnje za dizelskim automobilima u Europi i znatno manjim obujmom poslovanja u Kini i Iranu.

Japanski partner Nissan izvijestio je u četvrtak da je u prošloj godini poslovao s gubitkom od 26,1 milijardu jena (237 milijuna dolara).

U ovoj godini Renault očekuje pad europskog tržišta za najmanje tri posto a otprilike isti postotni pad predviđaju i za rusko tržište. U takvom okruženju kompanija cilja prihode na razini prošlogodišnjih kada se isključe promjene valutnih tečajeva i operativnu maržu na razini grupe između tri i četiri posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini