LUXEMBOURG

Sporiji rast troškova rada u EU na početku godine; u Hrvatskoj zaustavljen pad

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sporiji rast plaća zakočio je rast troškova rada po satu u EU i eurozoni u prvom tromjesečju, a u Hrvatskoj ukupni troškovi rada porasli su prvi puta od početka pandemije koronavirusa, pokazali su u srijedu podaci Eurostata.

Na razini 27-članog EU-a kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu porasli su u prvom tromjesečju 1,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, neposredno uočiizračunali su europski statističari.

U četvrtom tromjesečju 2020. uvećani su prema revidiranim Eurostatovim podacima 3,2 posto.

U eurozoni ukupni su troškovi rada po satu na početku ove godine bili viši 1,5 posto nego u istom razdoblju 2020., nakon revidiranog 2,8-postotnog povećanja u prethodna tri mjeseca.

Sporiji rast plaća

U EU troškovi plaća porasli su u prva tri ovogodišnja mjeseca 2,6 posto, nakon 3,8-postotnog rasta u zadnjem kvartalu 2020.

U eurozoni uvećani su 2,2 posto, nakon 3,5-postotnog povećanja u prethodna tri mjeseca.

Najviše su rasli troškovi plaća u sektorima umjetnosti, rekreacije i slobodnog vremena, ali i smještaja i usluga posluživanja hrane, za 8,3 odnosno 6,1 posto.

Troškovi doprinosa porasli su u EU na početku ove godine jedan posto, te 0,9 posto u eurozoni, gotovo istim tempom kao i na kraju prošle godine.

Skok u Litvi i Sloveniji

Među zemljama EU-a najviše su u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasli ukupni troškovi rada po satu u Litvi, za 12 posto. Slijedi Slovenija s 11,1-postotnim rastom.

Najslabiji rast ukupnih troškova bilježile su Austrija i Belgija, za 0,3 odnosno 0,9 posto.

U Hrvatskoj kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu porasli su u prvom tromjesečju prvi puta od drugog tromjesečja 2020., i to za 2,3 posto. U prethodnom su tromjesečju bili pali 1,1 posto, prema podacima Eurostata.

Pritom su troškovi plaća porasli 2,3 posto, nakon 0,2-postotnog pada na kraju 2020. Troškovi doprinosa uvećani su 2,2 posto, nakon 6,4-postotnog pada na kraju prošle godine.

Najveći je pad ukupni troškova rada po satu na početku 2021. bilježila Malta, za 2,6 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće. Slijedi Irska s padom od 2,5 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini