LUXEMBOURG

Hrvatska i na kraju 2020. među četiri zemlje EU-a s padom troškova rada

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Troškovi rada po satu u EU i eurozoni porasli su u četvrtom tromjesečju 2020. godine gotovo dvostruko snažnije nego u prethodnom tromjesečju, a Hrvatska je ponovo bila među četiri zemlje EU-a koje su bilježile pad, pokazali su podaci Eurostata.

Na razini 27-članog EU-a kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu u četvrtom su tromjesečju 2020. porasli 3,3 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, izračunali su europski statističari.  

U trećem tromjesečju uvećani su prema Eurostatovim podacima 1,8 posto.

U eurozoni su ukupni troškovi rada po satu u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju bili viši tri posto nego u istom razdoblju godine ranije, nakon 1,6-postotnog povećanja u prethodna tri mjeseca.

Viši ukupni troškovi rada odražavaju skok troškova plaća dok je državna potpora kompanijama u koronakrizi zakočila rast troškova doprinosa, primjećuju u Eurostatu.

Skok troškova plaća

U EU troškovi plaća poskočili su su u zadnja tri prošlogodišnja mjeseca 3,7 posto, nakon 2,4-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca.

U eurozoni uvećani su 3,5 posto, nakon 2,2-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca.

Najviše su rasli troškovi plaća u sektorima umjetnosti, rekreacije i slobodnog vremena, ali i smještaja i usluga posluživanja hrane, za nekih 11 posto.

Troškovi doprinosa porasli su u EU na kraju prošle godine 1,8 posto, te 1,5 posto u eurozoni, nakon stagnacije u trećem tromjesečju, izračunao je Eurostat.

Najsnažniji rast u Austriji

Među zemljama EU-a najviše su u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju porasli ukupni troškovi rada po satu u Austriji, za 11,6 posto. Slijedi Bugarska s 10-postotnim rastom.

Najslabiji rast ukupnih troškova bilježile su Francuska i Mađarska, za 0,3 odnosno 0,7 posto.

Hrvatska je zajedno s Irskom, Maltom i Finskom činila skupinu zemalja u kojima su ukupni troškovi rada po satu u četvrtom tromjesečju 2020. bili niži nego u istom razdoblju godine ranije.

Kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu u Hrvatskoj su u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju bili 1,1 posto niži nego u istom razdoblju prethodne godine. U prethodnom su tromjesečju pali prvi puta u četri godine, i to za 0,6 posto, prema revidiranom podatku Eurostata.

Pritom su troškovi plaća u Hrvatskoj u četvrtom kvartalu pali 0,2 posto dok su troškovi doprinosa smanjeni 6,3 posto, najviše od drugog tromjesečja 2016. U trećem tromjesečju troškovi plaća porasli su 0,3 posto dok su troškovi doprinosa pali 5,8 posto.

Najveći je pad ukupnih troškova rada po satu na kraju 2020. bilježila Irska, za 4,8 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum