MADRID

Španjolska vlada očekuje povratak gospodarstva na pretkriznu razinu do kraja godine

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Španjolska vlada očekuje da će se gospodarstvo vratiti na predpandemijsku razinu do kraja godine, izjavila je u utorak ministrica gospodarstva Nadia Calvino, dok je središnja banka nešto suzdržanija.

Calvino je potvrdila da bi gospodarstvo ove godine trebalo porasti 6,5 posto, te sedam posto u 2022., rekavši da će će bruto domaći proizvod (BDP) vjerojatno biti veći u prvom tromjesečju 2022. nego u prvom tromjesečju 2019. godine.

Ministarstvo gospodarstva do sada je očekivalo povratak gospodarstva na pretkriznu razinu u 2022. godini.

Calvino i dalje procjenjuje i da će nezaposlenost do kraja godine pasti na 15,2 posto, s 15,3 posto u drugom tromjesečju, što znači da će ostati iznad pretpandemijskih 13,8 posto, zabilježenih u četvrtom tromjesečju 2019.

Poboljšani izgledi počivaju na snažnoj domaćoj potražnji i ublaženim mjerama suzbijanja koronavirusa tijekom ljeta, kao i na djelomičnom oporavku turizma, zahvaljujući povratku značajnog broja stranih turista.

Središnja banka podigla je pak danas procjenu gospodarskog rasta u idućoj godini s 5,8 na 5,9 posto. Poboljšali su i prognozu za 2023., s 1,8 na dva posto.

Povratak gospodarstva na pretkriznu razinu očekuju pak tokom iduće godinee, poboljšavši dosadašnju procjenu prema kojoj je pandemijski zaostatak trebao biti nadoknađen krajem 2022.

Među faktorima potpore izdvajaju kontinuiranu monetarnu i fiskalnu potporu, dodajući i da će gospodarstvo imati koristi i od smanjenja javnog duga i europskih fondova, iako je njihov doprinos gospodarskim aktivnostima po banci još uvijek obilježen određenom dozom neizvjesnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum