MADRID

Španjolska središnja banka prepolovila prognozu rasta gospodarstva u 2023.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Španjolska središnja banka u srijedu je prepolovila prognozu rasta gospodarstva u idućoj godini zbog viših cijena energije u Europi i smanjene potrošnje građana.

Sada očekuje da će bruto domaći proizvod (BDP) iduće godine porasti za 1,4 posto, što je upola slabiji rast no što su predviđali u dosadašnjoj projekciji.

Znatno je slabiji i od vladinih prognoza koje najavljuju 2,1-postotni rast BDP-a.

Gospodarsku aktivnost u eurozoni pogodile su financijske posljedice ruske invazije na Ukrajinu, uključujući rast cijena plina i struje, za koje središnja banka kaže da će utjecati na domaće gospodarstvo u idućim kvartalima.

"Visoka cijena energije i nedostatna opskrba utječu na proizvodnju u energetski najintenzivnijim sektorima...U cjelini gledano, pad prihoda industrije i primanja kućanstava rezultiraju smanjenom potražnjom za proizvodnjom u drugim sektorima", objavila je središnja banka.

U takvom je okruženju gospodarstvo prema bančinom procjenama poraslo svega 0,1 posto u trećem tromjesečju, nakon što je u drugom tromjesečju uvećano za 1,5 posto, snažnije nego što se očekivalo, zahvaljujući ublaženim koronamjerama i snažnijem oporavku turizma.

Središnja banka tako je podigla prognozu gospodarskog rasta za ovu godinu sa 4,1 posto, na 4,5 posto.

Zbog geopolitičke neizvjesnosti vezane uz rat u Ukrajini i strožih financijskih uvjeta u eurozoni, uvedenih kako bi se obuzdala inflacija, banka predviđa povratak gospodarstva na prepandemijske razine tek u prvom kvartalu 2024., dva kvartala kasnije no što je prognozirala u lipnju.

U 2024. sada predviđa rast aktivnosti za 2,9 posto, dvostruko snažniji nego u 2023. i za 0,3 postotna boda jači no što su do sada očekivali, procjenjujući da će napetosti na energetskom tržištu i poremećaji u globalnim lancima opskrbe vjerojatno popustiti.

Među osloncima izdvajaju i brže povlačenje sredstava iz fondova EU-a za oporavak.

U 2021. španjolsko gospodarstvo poraslo je 5,5 posto, nakon rekordnog 11,3-postotnog pada u 2020., prvoj godini pandemije.

Središnja banka predviđa da će godišnja inflacija, iskazana harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), dosegnuti 8,7 posto u 2022. U lipanjskim prognozama izračunali su da će iznositi 7,2 posto.

Za 2023. predviđaju i dalje visoku stopu inflacije, od 5,6 posto, koja bi u 2024.  trebala znatno pasti, na 1,9 posto.

"U idućim tromjesečjima inflacija će se zadržati iznad osam posto i početi slabiti tek od proljeća", rekao je novinarima glavni ekonomist središnje banke Angel Gavilan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater