MADRID

Španjolska smanjila potrošnju struje unatoč vrućinama - ministrica

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Potrošnja struje u Španjolskoj pala je za 3,7 posto tjedan dana nakon što su na snagu stupile mjere štednje, unatoč vrućinama koje obično potiče ljude da uključe rashladne uređaje, izjavila je u srijedu ministrica energetike i okoliša Teresa Ribera.

Čini se da će stroge kontrole temperature i uredba o gašenju svjetala u javnim zgradama i izlozima osigurati više od pola uštede koju je Španjolska obećala u sklopu nastojanja Europske unije da smanji potrošnju plina uoči zime, rekla je Ribera.

U usporedbi s istim tjednom prošle godine potrošnja je pala za šest posto kada se izuzmu čimbenici poput temperature i strukture radnog vremena, priopćilo je ministarstvo energetike i okoliša.

Zemlje EU-a pristale su smanjiti potrošnju plina za 15 posto i napuniti zalihe kako bi se pripremile za moguću obustavu isporuka iz Rusije. Do ruske invazije na Ukrajinu EU je u Rusiji nabavljala 40 posto potrebnog plina.

Španjolska ima tek ograničene kapacitete za izvoz viška plina susjedima i obećala je smanjiti potrošnju za sedam posto. Uvelike se oslanja na kombinirane termoelektrane koje su u srpnju proizvele trećinu električne energije.

Ribera je naglasila i da mehanizam subvencioniranja troškova goriva termoelektranama koji su Španjolska i Portugal uveli u lipnju donosi željene rezultate i spušta cijene električne energije.

U protekla dva mjeseca potrošači čiji su računi vezani uz veleprodajnu cijenu i oni koji su nedavno produljili ugovore na slobodnom tržištu uštedjeli su 1,38 milijardi eura, ustvrdila je španjolska ministrica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom