SARAJEVO

S&P zadržao rejting BiH na "B", uz stabilne izglede

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Međunarodna agencija za rejtinge Standard and Poor's (S&P) potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine "B", sa stabilnim izgledima, priopćeno je u utorak iz Središnje banke BiH.

Stabilne izglede analitičari S&P-a temelje na procjeni ravnoteže između fiskalnih i eksternih rizika povezanih s efektima covid-19 na gospodarstvo, s jedne strane, a s druge, na najavljenoj provedbi strukturnih reformi i očekivanju snažnijeg gospodarskog rasta u srednjoročnom razdoblju, prenosi se u priopćenju.

Iako je BiH, kao i brojne druge države, teško pogođena pandemijom prouzročenom koronavirusom, analitičari S&P-a su potvrđujući kreditni rejting te zemlje, koji se nalazi u sferi špekulativnog, utvrdili kako posljedice ipak nisu bile tako drastične kako se predviđalo i sada procjenjuju da je pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2020. godini iznosio 4,8 posto, dok su ranija predviđanja govorila o padu za 6 posto.

Projekcije agencije za ovu godinu BiH predviđaju rast BDP-a za 2,5 posto, a povratak na razinu prije pandemije očekuje se u 2022. godini.

Iz S&P-a su, ipak, upozorili da komplicirani unutarnji ustroj BiH često podrazumijeva komplicirane, nepravodobne i nekoordinirane odgovore na pandemiju pa se stoga proces imunizacije odvija usporeno što bi se moglo presudno odraziti na očekivani gospodarski oporavak.

Analitičari smatraju da kreditni rejting BiH može biti povećan ako se domaća politička rasprava i aktivnosti više usmjere na promociju ekonomskog rasta i strukturnih reformi, uz višu razinu suglasnosti i manje konfrontacija. Program s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) bi značajno doprinio tomu. Snažniji ekonomski rast od predviđenog bi, također, doprinio povećanju kreditnog rejtinga, prenosi se u priopćenju.

S druge strane, analitičari navode da do smanjenja kreditnog rejtinga može doći ako ekonomski i proračunski troškovi pandemije budu veći nego što se trenutno predviđa, kao i ako, "u hipotetskom scenariju, stabilnost domaćeg financijskog sustava znatno oslabi u slučaju dugotrajnog pogoršanja kvaliteta aktive i konverzije depozita u devizna sredstva".

Naime, analitičari S&P-a navode kako su devizne rezerve Središnje banke BiH u 2020. godini porasle za 10 posto u bruto nominalnom iznosu u odnosu na 2019. godinu a bankarski sustav dobro se nosio s utjecajima pandemije. Domaći depoziti su tijekom 2020. godine rasli a nije opažena značajnija konverzija štednih depozita iz domaće valute (konvertibilne marke) u druge valute, zamjećuju iz te rejting agencije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom