ZUERICH

SNB spreman pojačati intervencije na deviznom tržištu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Švicarska središnja banka (SNB) objavila je u četvrtak da je spremna povećati kupnje deviza, ukazujući na globalne političke rizike zbog kojih bi ulagači mogli pojačano kupovati franak i time zakočiti oporavak švicarskog gospodarstva.

Središnja banka i dalje će zauzimati pristup koji uključuje dva simultana procesa, intervencije na deviznom tržištu i niske kamatne stope, rekao je predsjednik SNB-a Thomas Jordan.

Tim se procesima zauzdavalo jačanje franka u ovoj godini, podsjetio je Jordan.

„Franak je i dalje vrlo tražena valuta, stoga smo spremni snažnije intervenirati na deviznom tržištu”, poručio je.

SNB je očekivano potvrdio važeću ključnu kamatnu stopu i onu na depozite po viđenju na minus 0,75 posto.

U banci očekuju da će posljedice epidemije koronavirusa u švicarskom gospodarstvu biti blaže no što se u početku strahovalo, i sada predviđaju da će pad ove godine iznositi pet posto.

Situacija je, međutim, i dalje vrlo neizvjesna, što bi ponovno moglo potaknuti investitore na veće kupnje franka, upozoravaju.

„Mnoštvo je rizika koji bi mogli opetovano izazivati probleme, primjerice drugi val koronavirusne zaraze u pandemiji mogao bi, ovisno o okolnostima, rezultirati karantenama koje bi mogle zakočiti oporavak”, rekao je Jordan novinarima.

„Tu su i politički rizici. Približavaju se predsjednički izbori u SAD-u, velika je neizvjesnost i u vezi s brexitom, a tu je i trgovinski spor SAD-a i Kine”, upozorio je.

Sada nije vrijeme da SNB odustane od ekspanzivne monetarne politike, naglasio je Jordan.

“Važno je shvatiti da se izgledi u osnovi nisu promijenili", kazao je. "Procjena za 2020. blago je poboljšana ali situacija je i dalje ozbiljna”, upozorio je guverner švicarske središnje banke. 

„Švicarska je u najvećoj recesiji od sredine 1970-ih, nezaposlenost snažno raste i silno je neizvjesno kako će se stvari u gospodarstvu dalje razvijati, što za nas to znači da moramo nastaviti provoditi ekspanzivnu monetarnu politiku”, poručio je Jordan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum