MOSKVA

Neto dobit ruske banke VTB gotovo se istopila u drugom kvartalu zbog koronakrize

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Ruska državna banka VTB izvijestila je o snažnom padu neto dobiti u drugom tromjesečju zbog povećanih rezervacija za loše zajmove u vrijeme koronakrize.

U razdoblju od travnja do lipnja neto dobit smanjila se 93 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosila je 2,1 milijardu rubalja (28,5 milijuna dolara), pokazali su rezultati objavljeni prošlog tjedna.

Operativni prihodi bez rezervacija smanjeni su 4,1 posto, na 127,3 milijarde rubalja.

Trošak rezervacija za nenaplative kredite više je nego udvostručen, na 68,8 milijardi rubalja.

Udio nenaplativih kredita povećao se sa 4,7 posto na kraju prošle godine na 5,1 posto na kraju lipnja.

Neto prihodi od kamata porasli su za petinu, na 132,3 milijarde rubalja. Neto prihodi od naknada i provizija smanjeni su 4,2 posto, na 24,9 milijardi rubalja.

Ruski bankarski sektor trpi posljedice pandemije koronavirusa i ograničenja kojima vlada nastoji suzbiti širenje zaraze. Gospodarstvo je teško pogođeno a dodatni udarac zadao mu je i pad cijena nafte, glavnog ruskog izvoznog proizvoda.

VTB je ipak blago povisio prognozu neto kamatne marže u ovoj godini, s 3,4 na 3,5 posto, ali nije objavio procjenu godišnje neto dobiti.

"Aktualni oporavak ekonomske i poslovne aktivnosti daje razloga za oprezni optimizam", kazao je predsjednik VTB-a i predsjedatelj izvršnog odbora u priopćenju objavljenom krajem prošlog tjedna.

Uprava VTB-a preporučit će smanjenje dividendi na 10 posto prošlogodišnje neto dobiti, rekao je član uprave Dmitrij Pjanov.

U veljači planirali su na dividende potrošiti polovinu prošlogodišnje dobiti da bi u svibnju najavili moguće izmjene tog plana zbog koronakrize. 

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater