BERLIN

Skok njemačkog izvoza u rujnu ublažio strah od recesije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemački izvoz porastao je u rujnu najsnažnije u gotovo dvije godine, pokazali su podaci objavljeni u petak, stišavajući bojazni da je najveće europsko gospodarstvo u trećem tromjesečju palo u recesiju.

Sezonski i kalendarski prilagođeni izvoz porastao je u rujnu 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, najsnažnije od studenog 2017. godine.

Uvoz je porastao 1,3 posto.

Sezonski i kalendarski prilagođen višak u trgovinskoj razmjeni Njemačke sa svijetom porastao je 2,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, na 19,2 milijarde eura.

Na godišnjoj razini izvoz je u rujnu porastao 4,6 posto a uvoz 2,3 posto.

"Iako nema sumnje da industrija bilježi pad aktivnosti, njemačko gospodarstvo u cjelini možda je ipak u posljednjem trenu izbjeglo opetovani pad akivnosti - a time i tehničku recesiju", konstatira ekonomist ING-a Carsten Brzeski.

Njemačko je gospodarstvo u drugom tromjesečju palo 0,1 posto, a podaci objavljeni u posljednje vrijeme upućuju na zaključak da je industrija i u trećem tromjesečju bilježila loše rezultate, što bi Njemačku moglo dovesti u tehničku recesiju, definiranu prema nekim tumačenjima kao pad gospodarskih aktivnosti dva tromjesečja zaredom.

"Današnji podaci iz trgovine upućuju na zaključak da je negativan utjecaj neto trgovine na bruto domaći proizvod u trećem tromjesečju gotovo zanemariv", tumači Brzeski.

Čini se da je osobna potrošnja blago porasla i da su aktivnosti u graditeljstvu stagnirale ili su također blago porasle, dodaje.

Izvozno orijentirana njemačka industrija trpi negativne posljedice usporavanja svjetskog gospodarstva i neizvjesnosti koju stvaraju trgovinski rat SAD-a i  Kine i planirani izlazak Britanije iz Europske unije.

Podaci objavljeni u ovome tjednu skiciraju mješovitu sliku u industriji, uz neočekivano snažan pad proizvodnje u rujnu ali i neočekivano snažan priljev novih narudžbi.

Istraživanje londonske tvrtke Markit pokazalo je pak da su u listopadu pale i aktivnosti i nove narudžbe u njemačkoj industriji.

U njemačkoj industrijskoj i trgovinskoj komori DIHK procjenjuju da će izvoz ove godine porasti zanemarivih 0,3 posto, a u sljedećoj pasti prvi puta u razdoblju nakon svjetske financijske krize, i to za 0,5 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini