LONDON

Širenje koronavirusa i veća libijska ponuda spustili cijene nafte ispod 41 dolar

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 41 dolar zbog ubrzanog širenja zaraze covidom 19 u SAD-u i Europi koji ugrožava potražnju za energentima i snažnog rasta libijske proizvodnje. 

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 80 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 40,97 dolara. U gotovo istom je iznosu barel pojeftinio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 39,03 dolara.

SAD je izvijestio o najvećem broju novozaraženih u petak i subotu od početka pandemije, dok su u Francuskoj novi slučajevi u nedjelju dosegnuli rekordnih više od 50.000. Italija i Španjolska uvele su nova ograničenja kako bi zaustavile širenje koronavirusa.

Sve veći broj slučajeva "naglašava opasnost skorašnjeg ograničenja prijevoza i prigušuje dugoročna očekivanja potražnje", rekao je Eugen Weinberg iz Commerzbanka.

Na strani ponude libijska Nacionalna naftna korporacija (NOC) priopćila je da je ukinula „višu silu“ na naftnom polju El-Feel. Prošlog petka najavili su da će proizvodnja u idućim tjednima dosegnuti milijun barela dnevno, što znači da će se oporavljati brže no što se očekivalo.

"U okruženju u kojem ponovo jača zabrinutost za izglede za potražnju, posljednja je stvar koju tržište treba dodatna ponuda", objašnjava Warren Patterson iz banke ING.

Od siječnja Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, uključujući Rusiju, također bi trebali povećati proizvodnju, za dva milijuna barela dnevno, i time ublažiti rekordno ograničenje opskrbe, uvedeno početkom godine.

"OPEC + ne smije biti nemaran, mora se pozabaviti pitanjem dodatnih barela koji se pojavljuju na tržištu, inače su dani relativno stabilnih cijena nafte odbrojani", smatra Tamas Varga iz PVM-a.

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je prošli tjedan da bi mogao pristati na produljenje sporazuma o ograničenju opskrbe.

Naznaka veće ponude stiže i iz SAD-a gdje su kompanije prošlog tjedna neto aktivirale pet postrojenja za vađenje nafte, najviše od svibnja, prema podacima savjetodavne tvrtke za usluge u energetskom sektoru Baker Hughes.

OPEC nije danas objavio kolika je u petak bila cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica zbog praznika u Austriji gdje mu je sjedište. U četvrtak iznosila je 40,91 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini