ŽENEVA

SAD ugrožava WTO-ov mehanizam rješavanja trgovinskih sporova - EU

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Europska unija optužila je Sjedinjene Države da dovode u opasnost međunarodni mehanizam rješavanja trgovinskih sporova blokadom imenovanja sudaca u žalbeno tijelo Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Dvojici od ukupno troje sudaca u utorak istječe mandat, što je bila tema jučerašnjeg kriznog sastanka u Ženevi.

"U WTO-u ćemo imati situaciju bez presedana, organizacija više neće moći donositi obvezujuće odluke u trgovinskim sporovima“, istaknuo je EU diplomat Joao Aguiar Machado.

Za to je kriva jedna zemlja-članica, naglasio je Machado.

„Na kocki je zapravo sama ideja multilateralnog trgovinskog sustava koji se bazira na propisima“, dodao je europski diplomat.

Washington će ustrajati u svom zahtjevu da WTO-ovo Vijeće za žalbe više ne tretira svoje presude kao pravni presedan i da se ne ponaša kao međunarodni sud, odgovorio je američki diplomat pri WTO-u Dennis Shea.

„Neke članice (WTO-A) ne žele uopće priznati problem i uopće se ne raspravlja o tome zašto je žalbeno tijelo izašlo iz okvira dogovorene uloge“, dodao je Shea.

Spor je eskalirao paralelno trgovinskim sporovima koje je SAD pokrenuo s glavnim partnerima, poput Kine i Europske unije, primjećuje dpa.

Direktor WTO-a Roberto Azevedo poručio je krajem prošlog tjedna zemljama članicama da mogu obnoviti mehanizam za rješavanje sporova ili „alternativno, Vaš izbor može otvoriti vrata još višem stupnju nesigurnosti, neobuzdanim unilateralnim recipročnim mjerama – i manjim ulaganjima, skromnijem rastu i slabijem otvaranju radnih mjesta“.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater