WASHINGTON

SAD počinje s naplatom novih carina na dijelove aviona i vino iz Francuske i Njemačke

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nove carine na dijelove zrakoplova i vina i žestice proizvedena u Francuskoj i Njemačkoj stupaju na snagu u utorak, objavile su američke vlasti.

Naplatu carina od utorka najavila je američka carinska i granična služba u obavijesti logističkim tvrtkama, dodajući da su novi nameti uvedeni u sklopu dugotrajnog spora SAD-a i EU-a oko subvencija proizvođačima zrakoplova Boeingu i Airbusu.

Obavijest se nadovezuje na najavu ureda američkog predstavnika za trgovinu (USTR) na kraju 2020. da će uvesti dodatne carine od 15 posto na dijelove zrakoplova, uključujući trupove zrakoplova i krila, te od 25 posto na vina, konjak i druge žestice iz Francuske i Njemačke.

Nove namete obrazložili su tvrdnjom da je EU, koristeći se podacima iz razdoblja "drastično smanjenog" obujma trgovine zbog pandemije koronavirusa, proširio svoje kompenzacijske carine na znatno više proizvoda no što bi dopuštalo 'normalno' referentno razdoblje.

Kako bi proširili, u Bruxellesu su također iz izračuna obujma trgovine isključili Britaniju, ustvrdili su u USTR-u.

Razgovori Washingtona i Bruxellesa o okončanju spora zapeli su u posljednjim tjednima mandata Trumpova kabineta, rekao je europski izvor upoznat s problemaatikom.

Bruxelles je priopćio da će s novoizabranim predsjednikom Joeom Bidenom, koji stupa na dužnost 20. siječnja, pokušati što prije riješiti spor. Bidenov tim nije odmah komentirao pitanje carina.

Spor SAD-a i EU-a oko subvencija proizvođačima zrakoplova traje već 16 godina i uvelike opterećuje njihove trgovinske odnose.

SAD je prošle godine dobio zeleno svjetlo Svjetske trgovinske organizacije (WTO) za uvođenje kompenzacijskih carina u vrijednosti 7,5 milijardi dolara godišnje. Uveli su 25-postotne carine na uvoz niza prehrambenih proizvoda iz Europske unije, uključujući Hrvatsku.

U odvojenom sporu oko američkih subvencija Boeingu, WTO je Bruxellesu odobrio uvođenje kompenzacijskih carina na američki uvoz u vrijednosti četiri milijarde dolara. SAD je nakon toga poručio da želi riješiti spor pregovorima.

Konkurentnost pod znakom pitanja

Iz Airbusa poručuju da je američko povećavanje carina na dijelove zrakoplova proizvedenih u Francuskoj i Njemačkoj „kontraproduktivno“ i da će naštetiti američkim radnicima u tvornici u Alabami u kojoj se sastavljaju zrakoplovi A320 i A220.

Mjera će utjecati na proizvodnju modela A320 koji koristi komponente iz Francuske i Njemačke, dok proizvodnja modela A220 neće trpjeti, prema glasnogovorniku Airbusa.

Europski koncern isporučio je prošle godine više od 40 zrakoplova iz serije A320 Family, proizvedenih u Alabami, ali brojka će ove godine biti manja zbog pandemije, rekao je glasnogovornik.

U početnoj fazi utjecaj će biti slabiji jer proizvođači uglavnom unaprijed nabavljaju dijelove poput krila i trupa kako bi proizvodnja tekla glatko.

SAD je uveo carine na zrakoplove još 2019. godine, a carine na dijelove zatvorile su i opciju za Airbus da zrakoplove proizvedene u Alabami prodaje na američkom tržištu bez troškova carina. 

Ne bude li problem riješen u kratkom roku, vjerojatno više neće biti konkurentni na američkom tržištu.

Američki 'malj'

SAD je već ranije uveo i carine na alkoholna pića iz zemalja poput Francuske, Njemačke, Španjolske i Velike Britanije, a sada ih je proširio na više vrsta vina, konjak i druge žestice bazirane na grožđu. Francuska federacija izvoznika vina nazvala je taj potez udarcem „maljem“.

Predsjednik Američkog saveza za trgovinu vinom Ben Aneff upozorio je i da ministarstvo trgovine prilikom najnovije odluke, donesene u vrlo kratkom roku, nije odobrilo nikakva izuzeća za proizvode u tranzitu ili „na vodi“, nazvavši tu odluku „iznimno nepravednom“.

Zato je pismom pozvao ministra trgovine Roberta Lighthizera da od naplate carina izuzme robu u tranzitu, podsjećajući da su najavljene prije manje od dva tjedna a tranzit preko oceana može trajati od 22 do 40 dana.

Naglasio je i da će carine pogoditi mnoga američka poduzeća u ugostiteljskom i sektoru proizvodnje vina jer će im znatno povećati troškove u vrijeme kad ih teško pogađaju mjere zatvaranja radi suzbijanja pandemije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of