ZUERICH

Razbuktavanje pandemije zakočit će švicarsko gospodarstvo na kraju godine

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Švicarsko gospodarstvo u trećem je tromjesečju blago usporilo, objavila je u petak vlada, predviđajući da će rasplamsavanje pandemije koronavirusa na pragu zime zakočiti gospodarstvo na kraju godine.

Švicarski bruto domaći proizvod (BDP) u razdoblju od srpnja do rujna, prije najnovijeg skoka broja novozaraženih, uvećan je 1,7 posto, blago usporivši u odnosu na 1,8-postotni rast u prethodna tri mjeseca, pokazali su u petak podaci ministarstva gospodarstva (SECO).

U ministarstvu očekuju da će gospodarski rast u četvrtom kvartalu vjerojatno dodatno usporiti s obzirom na pogoršanu situaciju s covidom u Švicarskoj, stroža koronaograničenja u inozemstvu i otežanu nabavu dijelova i sirovina zbog uskih grla u lancima opskrbe.

Oporavak počinje gubiti zamah, ocijenio je Ronald Indergand, ekonomist ministarstva gospodarstva.

"Prisutni su izrazito nepovoljni utjecaji, posebno oni povezani s razvojem pandemije u drugim zemljama koje su uvele novi 'lockdown', ali i s potencijalnim uvođenjem znatno strožih koronaograničenja u Švicarskoj", rekao je Indergand za Reuters.

Vlada je ovih dana odlučila da će pričekati s uvođenjem novih ograničenja, apelirajući na građane da se ponašanju odgovorno i da poštuju lokalne mjere kako bi se ograničilo širenje koronavirusne zaraze.

Švicarsko gospodarstvo dosada se relativno dobro oporavilo od koronakrize, o čemu svjedoči podatak da je BDP u trećem kvartalu jedan posto veći u usporedbi s četvrtim kvartalom pretpandemijske 2019. godine, navodi se u izvješću ministarstva.

"Mišljenja smo da će se oporavak nastaviti u 2022., ali da neće ići glatko", rekao je Indergand, ukazavši na velike rizike koje donosi pandemija i na očekivanja da će se problemi u lancu opskrbe nastaviti još nekoliko tromjesečja.

"Mislim da trenutno ne bismo trebali znatno snižavati procjene za gospodarstvo, no očito je da pretežu rizici pogoršanja projekcija za 2022. godinu”, upozorio je ekonomist ministarstva gospodarstva.

SECO će najnovije prognoze rasta za 2021. i 2022. te za 2023. godinu objaviti 9. prosinca. U aktualnim prognozama očekuju rast od 3,2 posto u 2021. i od 3,4 posto u 2022. godini, podsjeća Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum