WASHINGTON

Neočekivan skok zaposlenosti u SAD-u u studenome

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Tempo zapošljavanja u Sjedinjenim Državama neočekivano je snažno ubrzao u studenome, dijelom zahvaljujući opetovanom izraženijem zapošljavanju u proizvodnom sektoru, pokazalo je u petak izvješće američkog ministarstva rada.

U američkom je gospodarstvu u studenome neto otvoreno 266 tisuća radnih mjesta, nakon u listopadu revidiranih 156 tisuća novozaposlenih, objavilo je ministarstvo.

Ekonomisti su očekivali oko 180 tisuća neto otvorenih novih radnih mjesta.

Ministarstvo je revidiralo podatke za prethodna dva mjeseca koji pokazuju 41 tisuću neto otvorenih radnih mjesta više nego što je prvotno procijenjeno.

U američkom proizvodnom sektoru u studenome su otvorene 54 tisuće novih radnih mjesta zahvaljujući povratku na posao radnika automobilskog diva General Motorsa (GM) nakon štrajka. U listopadu je broj radnika u tom sektoru neto smanjen za 43 tisuće.

Tempo zapošljavanja značajno je ubrzao i u segmentima zdravstva i stručnih i tehničkih usluga, istaknuli su ministarstvu.

Uz snažniji od očekivanog rast zapošljavanja, stopa nezaposlenosti kliznula je za 0,1 postotni bod, na 3,5 posto, najnižu razinu u pola stoljeća.

Ministarstvo je također objavilo da je prosječna cijena sata rada u studenome porasla za 0,2 posto u odnosu na mjesec ranije. Na godišnjoj je razini njezin rast usporio na 3,1 posto, nakon naviše revidiranog 3,2-postotnog rasta u listopadu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum