BERLIN

Poslovna klima u Njemačkoj poboljšana u prosincu - Ifo

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Očekivanja poslovnih čelnika u Njemačkoj porasla su u prosincu na najvišu razinu u šest mjeseci, signalizirajući otpornost najvećeg europskog gospodarstva unatoč krizi u industriji, izvijestio je u srijedu ekonomski institut Ifo.

Ifov indeks poslovne klime porastao je u prosincu za 1,2 boda u odnosu na prošli mjesec, na 96,3 boda, najvišu vrijednost od lipnja.

„Njemačko gospodarstvo kreće u novu godinu s više povjerenja”, konstatira predsjednik Ifoa Clemens Fuest. Poboljšane su i ocjene aktualnog stanja u poslovanju i prognoze za idućih šest mjeseci, naglašava.

U industriji su optimističniji u pogledu razvoja poslovanja u idućih šest mjeseci. Aktualno je stanje pak po njima nešto lošije no što je bilo u studenome.

Njemačko gospodarstvo usporava zbog problema u izvozno orijentiranoj industriji kojoj glavobolju zadaju trgovinski sukobi, kriza u automobilskom sektoru i neizvjesnost oko brexita.

Pomno praćeni indeks poslovne klime Ifo instituta temelji se na anketi u kojoj sudjeluje oko 9.000 tvrtki u proizvodnom, uslužnom, maloprodajnom i građevinskom sektoru.

Rezultati istraživanja upućuju na zaključak da će njemačko gospodarstvo u četvrtom tromjesečju porasti 0,2 posto, napominje ekonomist Ifoa Klaus Wohlrabe. Upozorava ipak da je industrija i dalje u recesiji i da će njezin oporavak biti spor.

Njemačko je gospodarstvo u trećem kvartalu poraslo samo 0,1 posto, za dlaku izbjegavši recesiju koju ekonomisti obično definiraju kao dva uzastopna kvartala pada aktivnosti na tromjesečnoj razini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom