BERLIN

Porsche SE zaključio prvu polovinu godine s gubitkom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Gubitak Volkswagena utjecao je i na holding kompaniju Porsche SE koja je prvu polovinu godine također zaključila s gubitkom nakon poreza, pokazalo je izvješće objavljeno u ponedjeljak.

Porsche je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci poslovao s gubitkom nakon poreza od 329 milijuna eura. U istom prošlogodišnjem razdoblju bilježio je dobit nakon poreza od 2,38 milijardi eura.

Kompanija nije objavila prognozu za cijelu godinu zbog ekonomske nesigurnosti u koronakrizi. Napominju tek da očekuju da će poslovati u plusu.

Porsche je u vlasništvu obitelji Porsche i Piech, utjecajnih aktera njemačke automobilske industrije, a početkom godine povećao je udio u koncernu Volkswagen na 53 posto s pravom glasa.

Iako holding ima udjele i u drugim tvrtkama, njegovi rezultati uvelike ovise o udjelu u Volkswagenu, koji je zbog pandemije prvu polovinu godine zaključio s gubitkom većim od milijardu eura.

Stoga i Porsche, poput Volkswagena, sada planira smanjiti dividende, za 90 eurocenti, na 2,21 euro za povlaštene i na 2,20 eura za redovne dionice.

Vlasnici povlaštenih dionica nemaju pravo glasa a zauzvrat dobivaju nešto više dividende, objašnjava dpa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater