ZAGREB

Poljski regulator prijeti Gazpromu kaznom od 50 milijuna eura

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Poljska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja UOKiK pokrenula je tužbu protiv ruskog Gazproma zbog nedostavljanja informacija u sklopu istrage o Sjevernom toku 2 i nedostatka suradnje, te Gazpromu prijeti kazna od 50 milijuna eura, izvijestio je poljski regulator.

Poljski regulator je 2018. godine tužio šest tvrtki-financijera izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2, tvrdeći da za to nemaju zakonski propisane dozvole. Tuženi su Gazprom, Engie Energy, Uniper, OMV, Shell i Wintershall.

UOKiK je izvijestio i da je početkom ove godine od Gazproma tražio dostavu dokumenata povezanih sa slučajem, ali ih nije dobio. Radi se o ugovorima koje je Gazprom sklopio s drugim tvrtkama koje financiraju izgradnju Sjevernog toka 2.

Prošle godine UOKiK je naložio i kompaniji Engie Energy, koja nije dostavila informacije, plaćanje 172 milijuna eura kazne.

Projekt Sjeverni tok 2 uključuje polaganje dviju cijevi ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubičnih metara godišnje, od ruske obale preko Baltičkog mora do Njemačke.

Sjedinjene Države aktivno se protive plinovodu, promovirajući ukapljeni prirodni plin u EU, kao i Ukrajina i nekoliko europskih zemalja među kojima je i Poljska.

Washington je u lani u prosincu uveo sankcije Sjevernom toku 2 i zatražio da građevinske tvrtke odmah obustave gradnju.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of