VARŠAVA

Poljska novim programom pomaže gospodarstvu u koronakrizi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Poljska priprema novi program pomoći gospodarstvu u drugom valu pandemije, vrijedan 35 do 40 milijardi zlota (oko devet do 10 milijardi dolara), rekao je u četvrtak premijer Mateusz Morawiecki.

Najveće gospodarstvo 'nove' Europe uspješno je prebrodilo prvi val epidemije i snažno se oporavilo tijekom ljeta, no moglo bi se u četvrtom kvartalu ponovno naći u recesiji zbog drugog vala pandemije.

"Nužno je sada spasiti sektore koji su u najtežem položaju a u 2021. godini poduprijeti ulaganjima poduzetnike, te gospodarstvo i poslovanje, kao i zaposlenike”, rekao je Morawiecki na tiskovnoj konferenciji.

U sklopu novog programa, tri milijarde zlota namijenjeno je mikrotvrtkama, pet milijardi malim tvrtkama a preostalih 25 do 27 milijardi zlota srednjim i velikim tvrtkama, rekao je premijer.

Početkom studenog najavio je nekih devet do 10 milijardi zlota pomoći gospodarstvu kako bi se lakše nosilo s drugim valom širenja zaraze, podsjeća Reuters.

Izvršni direktor Poljskog razvojnog fonda (PFR) Pawel Borys izjavio je danas da bi gospodarstvo u četvrtom tromjesečju moglo pasti tri do četiri posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca.

"Drugi val pandemije puno je blaži što se tiče posljedica u gospodarstvu", istaknuo je čelnik PFR-a na odvojenoj konferenciji za novinare, dodavši da je gospodarstvo prema podacima kojima raspolažu već dotaknulo dno. 

Procjenjuje da će aktivnosti iduće godine porasti četiri do šest posto.

Za prvog vala pandemije poljska vlada i središnja banka pokrenule su program državne potrošnje, kreditnih jamstava i mjera povećanja likvidnosti ukupne vrijednosti veće od 300 milijardi zlota.

Do srijede Poljska je registrirala 924 tisuće slučajeva zaraze koronavirusom i gotovo 15 tisuća smrtnih slučajeva povezanih sa covidom 19.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini