VARŠAVA

Poljska kaznila švicarsku kompaniju uključenu u projekt Sjeverni tok 2

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Poljski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja i potrošača izrekao je švicarskoj firm Engie Energy, sudioniku u projektu cjevovoda Sjeverni tok 2, novčanu kaznu od 172 milijuna zlota (44,5 milijuna dolara) zbog nesuradnje u istrazi.

Iznos kazne najviši je u 30 godina postojanja regulatora UOKiK-a a utvrđen je na temelju istrage o ruskom plinskom divu Gazpromu i još pet tvrtki uključenih u projekt – Royal Dutch Shellu, OMV-u, Uniperu, Wintershallu i Engi Energyju.

U 2016. godini tvrtke su zatražile dozovolu poljskog regulatora za formiranje zajedničke kompanije za potrebe financiranja, projektiranja i provedbe projekta Sjeverni tok 2.

Nakon što je poljski regulator zaključio da bi se time ograničila konkurencija zbog dominantne Gazpromove pozicije u opskrbi Poljske prirodnim plinom, kompanije su povukle svoj zahtjev. Time je de facto onemogućeno osnivanje zajedničke tvrtke.

Skupina tvrtki nastavila je s projektom, što je upućivalo na zaključak da nastoje zaobići poljske propise pa je regulator pokrenuo istragu.

Tvrtka Engie Energy je „uporno i neutemeljeno” odbijala predati zatražene dokumente i materijale, ističu u UOKiK-u.

Dodaju i da trenutno analiziraju dokumente ostalih kompanija koje sudjeluju u projektu.

Poljska se protivi cjevovodu Sjeverni tok 2 koji se trenutno gradi u Baltičkom moru. Smatraju da je to ulaganje ekonomski neodrživ politički pokušaj jačanja ruskog utjecaja u Europi zato što zaobilazi tranzitne zemlje poput Ukrajine, Bjelorusije i Poljske, podsjeća dpa.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini