LONDON

Pad američkih zaliha podupire cijene nafte iznad 42 dolara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 42 dolara, potaknute snažnim padom američkih zaliha koji je nadjačao zabrinutost za oporavak potražnje zbog učestalih slučajeva zaraze koronavirusom u SAD-u.

U Londonu je cijena barela porasla je 21 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 42,24 dolara. U gotovo istom je iznosu bila u plusu i na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 40,02 dolara.

Glavna je tema na tržištima bio pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 7,2 milijuna barela, prema podacima vlade u Washingtonu. Pad je daleko veći no što su analitičari očekivali a povezan je s pojačanim aktivnostima prerade u rafinerijama i većim izvozom.

„Pad zaliha obično signalizira pozitivan razvoj potražnje ili negativan pomak ponude. Budući da je ponuda prilično stabilna, tržište pretpostavlja da je potražnja i dalje jaka, unatoč novim slučajima zaraze i ograničenjima zbog COVID-a 19", objašnjava Louise Dickson iz Rystad Energyja.

U SAD-u je u srijedu registrirano gotovo 50.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom, prema agenciji Reuters, najviše od početka pandemije. 

Kalifornija je ponovo uvela neke mjere zatvaranja, zabranivši rad restorana na zatvorenom, zatvorivši barove i pojačavši kontrolu održavanja distance. 

"U drugačijim bi okolnostima nove mjere zatvaranja u Kaliforniji uništile tržište, ali jučerašnje izvješće američke vlade neutraliziralo je loše vijesti i odnijelo prevagu“, kaže Dickson.

Analitičari ipak primjećuju neočekivan rast zaliha benzina a zabrinjava ih i skok broja novih slučaja u gusto naseljenim područjima u SAD-u koja se izdvajaju velikom potrošnjom benzina. Stoga će pozorno pratiti putovanja za predstojećeg prazničnog vikenda 4. srpnja.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je cijena barela košarice nafte njezinih članica u srijedu iznosila 42,66 dolara, što znači da je porasla 4,44 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater