LONDON

Pad američkih zaliha i skupi plin podigli cijene nafte iznad 75 dolara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 75 dolara, poduprte neočekivano velikom padom američkih zaliha nakon dva uragana i visokim cijenama plina. 

Na londonskom se tržištu barelom trgovalo po 1,08 dolara višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 75,44 dolara. Na američkom je tržištu cijena barela porasla 1,16 dolara, na 71,65 dolara.

Fokus se na naftnom tržištu danas preusmjerio s problema prezadužnog kineskog diva u sektoru razvoja nekretnina Evergrandea na naznake nedostatne opskrbe.

Američke zalihe sirove nafte pale su za 6,1 milijun barela u prošlom tjednu, rekli su tržišni izvori upoznati s rezultatima izvješća Američkog instituta za naftu (API).

"Cijene nafte podupire tjedno izvješće API-ja u kojem je zabilježeno veće smanjenje zaliha sirove nafte u SAD-u no što se očekivalo", objašnjava Ravindra Rao iz Kotak Securitiesa.

Trgovci sada čekaju objavu podataka američke vlade kako bi potvrdili taj pad.

Potporu cijenama pružili su i problemi pojedinih članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) s povećanjem proizvodnje i opći osjećaj manjka energenata koji stvara plinska i kriza struje u Europi.

"S obzirom na različite čimbenike potpore iz energetskog prostora, osobito na visoke cijene prirodnog plina ... eventualni pad cijena nafte bit će kratkog daha", rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

 Očekuje se da će globalne cijene plina ove zime oboriti rekorde, napominje Reuters.

OPEC je danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je u utorak cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica iznosila 73,68 dolara, što znači da je porasla 21 cent u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater