MINISTARSTVO

OTVOREN NATJEČAJ ZA POTPORE: Za zaštitu i obnovu privatnih šuma pet milijuna kuna

| Autor: Portal GlasIstre.hr
(D. ŠTIFANIĆ)

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je natječaj za financiranje dijela radova gospodarenja u šumama privatnih šumoposjednika za 2020. iz sredstava naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma u iznosu od pet milijuna kuna, objavili su u ponedjeljak iz Ministarstva.

 

Iz Ministarstva u priopćenju navode da se za gospodarenje šumama privatnih šumoposjednika donosi Operativni godišnji plan za ostvarivanje prava na sredstva iz naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma privatnih šumoposjednika (OGP), na temelju kojega privatni šumoposjednici ostvaruju pravo na radove gospodarenja šumama.

Za provedbu plana u tekućoj godini planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 42 milijuna kuna, navode iz Ministarstva.

Dobivenim sredstvima može se financirati prirodna obnova šuma, umjetna obnova šuma, njega šuma, podizanje novih šuma na neobraslom šumskom zemljištu, sanacija i obnova šuma oštećenih biotskim i abiotskim čimbenicima, zaštite šuma od štetnih organizama i požara itd.

Pravo podnošenja prijave za financiranje imaju privatni šumoposjednici upisani u Upisnik privatnih šumoposjednika.

Mali šumoposjednik može podnijeti prijavu za financiranje svih radova koji su predmet javnog poziva, a srednji i veliki šumoposjednik može podnijeti prijavu za financiranje podizanja novih šuma na neobraslom šumskom zemljištu, sanaciju i obnovu šuma, zaštitu šuma od štetnih organizama i požara te za održavanja izvora, bunara i cisterni.

Privatne šume u Hrvatskoj čine četvrtinu ukupnih šumskih područja naše zemlje i važno je s njima pravilno gospodariti.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum