LONDON

Oštar pad broja zaposlenih u Velikoj Britaniji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Broj zaposlenih u Velikoj Britaniji pao je u drugom tromjesečju zbog koronakrize najsnažnije u deset godina, pokazuju u utorak objavljeni podaci statističkog ureda ONS-a.

U razdoblju od travnja do lipnja broj zaposlenih smanjio se za 220.000, što je najveći kvartalni pad od svibnja do srpnja 2009.“, navode u ONS-u.

Smanjenje broja zaposlenih muškaraca, za 135.000, najveće je od razdoblja između srpnja i rujna 2011., dodaje se u priopćenju statističkog ureda.

U ONS-u ističu i da je pandemija na tržištu rada najteže pogodila najmlađe i najstarije radnike i one na manualnim poslovima.

Iako je stopa zaposlenosti pala, nezaposlenost nije porasla zato što je porastao broj onih koji su odustali od potrage za poslom, objašnjavaju u ONS-u.

Stopa nezaposlenosti procijenjena je na 3,9 posto i uglavnom je nepromijenjena u odnosu na isto razdoblje lani, ali i u odnosu na prethodni kvartal.

Strahuje se ipak da bi uskoro mogla porasti jer će vladine mjere očuvanja radnih mjesta u koronakrizi biti ukinute krajem listopada.

"Program subvencioniranja plaća radnika bez posla nije jeftin i doveo je do dramatičnog rasta državnog duga", konstatira u komentaru u Guardianu zamjenik direktora Nacionalnog instituta za ekonomska i društvena istraživanja Garry Young.

"Nema, ipak, nikakve sumnje da je spasio gospodarstvo od daleko veće štete“, naglašava Young.

Direktor Instituta za istraživanja zaposlenosti Tony Wilson strahuje pak da bi do kraja godine stopa nezaposlenosti mogla porasti na oko 10 posto, razinu koja nije viđena od prvih mjeseci mandata Margaret Thatcher 80-ih godine prošlog stoljeća.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum