ZAGREB

Osnovana Udruga prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji (UPIDuT)

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Osnovana je Udruga prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji (UPIDuT), s ciljem jačanja položaja i poticaja rasta prerađivačke industrije, izvijestili su osnivači u srijedu.

To su Agrolaguna, Grafičar Ludbreg, Hrvatska industrija šećera, Include, Jamnica plus, Kandit, Končar Elektroindustrija, Messer Croatia Plin, Pastor Grupa, PIK Vrbovec plus, PIP, Saponia, TBG Beton, Tehnomont i Zvijezda plus. Ta poduzeća zajedno ostvaruju 6,5 milijardi kuna prihoda i zapošljavaju više od 5.500 djelatnika.

Iz udruge ističu kako je pandemija ukazala na važnost prerađivačke industrije za stabilnost i rast gospodarstva u teškim i nepredvidljivim krizama te se i razlozi osnivanja temelje na potrebi osnaživanja položaja i poticaja rasta prerađivačke industrije u Hrvatskoj.

Glavni izazovi s kojima će se udruga nositi su cijene energenata i tržište rada, potencijali EU fondova te unaprjeđenje zakonskog, administrativnog investicijskog te poslovnog okvira, najavljuju osnivači.

Za predsjednicu udruge je izabrana predsjednica uprave Saponije Dajana Mrčela, a za članove upravnog odbora savjetnik uprave Hrvatske industrije šećera Miroslav Božić, osnivač i prokurist tvrtke PIP Ivan Bračić, član uprave Končar Elektroindustrije Božidar Poldrugač i predsjednik uprave PIK-a Vrbovec plus Slaven Ružić.

Za članove savjeta udruge imenovani su predsjednik uprave Zvijezde plus Tomislav Alagušić, direktor Grafičar Ludbrega Franjo Beser i predsjednica uprave Tehnomonta Gordana Deranja.

"Prerađivačka industrija je u temeljima hrvatskog gospodarstva i ključna za ukupnu konkurentnost gospodarstva i zemlje. Ostvaruje gotovo četvrtinu prihoda realnog sektora i osigurava jednako toliko radnih mjesta te sudjeluje u ukupnom izvozu s više od 80 posto", kazala je Mrčela.

Osnovali smo udruženje kako bismo udruženim snagama doprinijeli većoj prepoznatljivosti prerađivačke industrije koja predstavlja motor razvoja hrvatskog i europskog gospodarstva, dodala je.

Najavila je podršku udruge u rješavanju strateških pitanja industrije - nedostatka radne snage, investicijske klime, iskoristivosti EU fondova i lakoće poslovanja.

"Stvaranje boljih prilika na globalnom tržištu počinje u Hrvatskoj, a agilnost u unaprjeđenju poslovnog okruženja pretpostavka je za ostvarenje tih prilika", kazala je Mrčela te pozvala sva gospodarska udruženja na dijalog i suradnju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom