OSIJEK

Osječko-baranjska županija s pet milijuna kuna pomaže ublažiti posljedice koronakrize

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Osječko-baranjska županija osigurala je u proračunu pet milijuna kuna za potpore poduzetnicima radi ublažavanja posljedica poslovanja uslijed pandemije bolesti Covid-19, a javni poziv za dodjelu tih potpora je u tijeku, priopćeno je u četvrtak iz županije.

Kako je pojasnio župan Ivan Anušić, iznos potpore koja se dodjeljuje pojedinom poduzetniku ovisi o broju zaposlenih na dan 30. lipnja 2020. godine, a potpora po radniku iznosi tisuću kuna.

Županijske mjere su usklađene s nacionalnim, ističe Anušić, koji je pozvao poduzetnike da koriste te mjere i tako dijelom ublaže posljedice pandemije koje imaju gotovo svi poslovni subjekti. 

Javni poziv za dodjelu potpora poduzetnicima radi ublažavanja posljedica poslovanja uslijed pandemije bolesti Covid-19 u tijeku je od 20. kolovoza. Korisnici potpore mogu biti mikro subjekti malog gospodarstva, i to trgovačka društva, obrtnici i zadruge, a mogu je ostvariti i poduzetnici koji su u stečaju ako su poslovno aktivni, imaju zaposlene radnike i podmiruju obveze. Potpore po tom pozivu, pak, ne mogu ostvariti oni koji obavljaju djelatnost poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, napominje se u priopćenju.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović ističe da će se potpore odobravati do iskorištenja sredstava.

Kaže i kako su prvi zahtjevi već pristigli, a odluke o dodjeli potpore donosi župan na prijedlog stručnog povjerenstva.

Potpore će se odobravati poduzetnicima koji imaju sjedište, a vlasnik obrta i prebivalište na području županije, koji su upisani u registar trgovačkog suda, odnosno obrtni registar te su izvršili prijavu radnika u sustav osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje najkasnije do 29. veljače 2020. godine.

Podnositelji zahtjeva moraju imati najmanje jednog, ali ne više od devet zaposlenih na dan 30. lipnja 2020. godine.

Potpore će se odobravati poduzetnicima kojima su prihodi/primici u lipnju ove godine smanjeni za 20 posto, koji su do dana podnošenja zahtjeva podmirili sve obveze, ispunjavaju uvjete za odobravanje potpora male vrijednosti prema odredbama uredbe EU kojom se uređuju te potpore te koji u vlasničkoj ili osnivačkoj strukturi nemaju udjele države, jedinica područne i lokalne samouprave te pravnih osoba čiji je vlasnik ili osnivač država ili jedinica područne ili lokalne samouprave, objašnjavaju iz županije. 

U priopćenju podsjećaju da Osječko-baranjska županija od početka pandemije poduzima niz aktivnosti kako bi pomogla poduzetnicima u prevladavanju krize izazvane koranavirusa. Među tim mjerama izdvajaju primjerice moratorij na poduzetničke kredite u kojima županija subvencionira kamatu, reprogramiranje postojećih kredita, osiguranje investicijskih kredita s nula posto kamate i povoljnih kredita za održavanje tekuće likvidnosti. Također, u tijeku je obrada više od 200 zahtjeva pristiglih na javni poziv za dodjelu potpora za pokretanje, razvoj i unaprjeđenje poslovanja na području Osječko-baranjske županije, za koji je osigurano dva milijuna kuna.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini