ZAGREB

Oprezan rast svjetskih burzi, oči uprte u Fed

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Unatoč jačanju geopolitičkih tenzija između Kine i SAD-a, na većini svjetskih burzi i na početku kolovoza indeksi su nastavili rasti, doduše znatno skromnije nego u tjednu ranije, jer s novim makroekonomskim objavama ponovno su porasla očekivanja da će Fed nastaviti s agresivnim dizanjem kamatnih stopa.

I dok je na Wall Streetu Dow Jones prošloga tjedna blago oslabio, 0,13 posto,na 32,803 boda, S&P 500 nastavio je uspon treći tjedan zaredom, porastavši 0,36 posto, na 4.145 bodova. Nasdaq indeks je ojačao 2,15 posto, na 13.657 bodova.

U tjednu ranije ti su indeksi porasli oko 4 posto, zahvaljujući čemu su ostvarili znatne dobitke i u mjesecu srpnju. Ono što i dalje podupire dioničko tržište su bolje od očekivanja zarade američkih kompanija. Naime, otprilike 77,5 posto kompanija čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu premašilo je očekivanja ostvarenim zaradama.

To daje snažan poticaj rastu cijena dionica, unatoč povremenim zabrinjavajućim vijestima, poput početkom tjedna posjeta predsjednice donjeg doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu unatoč snažnom protivljenju Kine, što je uzrokovalo rast geopolitičkih napetosti između Kine i SAD-a.

Pred kraj tjedna investitore je zabrinulo i izvješće o snažnom tržištu rada u SAD-u, jer ono ide u prilog tomu da Fed nastavi u rujnu s agresivnim podizanjem kamatnih stopa u nastojanju da suzbije inflaciju.

Službeno izvješće pokazalo je da je u srpnju u SAD-u bilo zaposleno 528 tisuća novih radnika, što je premašilo očekivanja, a to je i 19. mjesec zaredom kako zaposlenost u najvećem svjetskom gospodarstvu raste. Stopa nezaposlenosti, pak, spustila se s 3,6 posto na predpandemijsku razinu od 3,5 posto.

To je srezalo nade investitora da bi Fed mogao usporiti sa zaoštravanjem monetarne politike, kako bi s duge strane, što više izbjegao usporavanje gospodarske aktivnosti.

Nakon najnovijeg izvješča o zapošljavanju, tržišni sudionici procjenjuju da su sada šanse 69 posto da će Fed i u rujnu agresivno dignuti kamatne stope za 75 baznih bodova, kao i u prošla dva navrata, dok su prije objave tog izvješća očekivanja bila na 41 posto.

"Sve je vrti oko Feda. Snažno zapošljavanje pritisnut će Fed da kroz duže razdoblje zaoštrava monetarnu politiku, a tržište se pribojava i da će Fed to činiti agresivno. A ako to bude radio predugo i preoštro, izazvat će 'teško prizemljenje', odnosno duboku recesiju", ističe Adam Sarhan, izvršni direktor u društvu 50 Park Investments.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna nastavile rasti. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,22 posto, na 7.439 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,66 posto, na 13.573 boda, a pariški CAC 0,37 posto, na 6.472 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 1,35 posto, na 28.175 bodova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of