LONDON

Očekivanja oporavka potražnje zadržala cijene nafte blizu 73 dolara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu razine od 73 dolara, poduprte očekivanjima oporavka potražnje u SAD-u, Europi i Kini zahvaljujući procjepljivanju koje bi trebalo omogućiti ublažavanje koronamjera.

Na londonskom je tržištu cijena barela nafte porasla 13 centi u odnosu na prethodno zatvaranja, na 72,65 dolara. U gotovo istom je iznosu barel bio u plusu i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 70,43 dolara.

U fokusu je tržišta bila ocjena Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će veliki proizvođači morati povećati proizvodnju kako bi podmirili potražnju koja bi se do kraja iduće godine trebala vratiti na pretpandemijsku razinu.

"OPEC+ mora otvoriti slavine kako bi svjetska tržišta nafte bila adekvatno opskrbljena", poručila je IEA.

Agencija je ujedno upozorila da su rast potražnje i kratkoročne mjere zemalja u suprotnosti s njezinim apelom da se obustavi financiranje novih projekata vađenja nafte i plina.

"Ima prostora da u 2022. godini 24 članice (inicijative) OPEC+, predvođene Saudijskom Arabijom i Rusijom, povećaju opskrbu sirove nafte za 1,4 milijuna barela dnevno iznad ciljane razine za razdoblje od srpnja 2021. do ožujka 2022.", priopćili su agencije.

Analitiari pak ističu naznake oporavka cestovnog prometa u SAD-u i Europi.

Ohrabruju podaci koji pokazuju da se cestovni promet u Sjevernoj Americi i većem dijelu Europe vraća na pretpandemijsku razinu, ističu u ANZ Researchu.

"Znakove poboljšanja pokazuje čak i tržište kerozina, pa su tako u protekla dva tjedna letovi u Europi, prema podacima Eurocontrola, porasli 17 posto", stoji u bilješci ANZ Researcha.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je jutros na svojoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u četvrtak iznosila 70,90 dolara, što znači da je pala 31 cent u odnosu na prethodni radni dan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of