LONDON

Očekivanja oporavka potražnje podigla cijene nafte prema 74 dolara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 74 dolara, potaknute očekivanjima brzog oporavka potražnje u drugoj polovini godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 78 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 73,64 dolara. Na američkom se tržištu njime trgovalo po 88 centi višoj cijeni, od 71,76 dolara.

"Ključnim razlozima najnovijeg rasta cijena smatramo neprekinuti niz dobrih vijesti o potražnji i optimistično raspoloženje na financijskim tržištima", objavio je Commerzbank.

"Zalihe padaju već nekoliko mjeseci, tržište ide u pravom smjeru... moj je dojam da ovo nije super ciklus", rekao je Russell Hardy na Globalnom samitu o sirovinama koji je organizirao Financial Times.

U takvim su uvjetima članovi Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača predvođena Rusijom proteklih nekoliko mjeseci počeli postupno ublažavati ograničenja proizvodnje, podsjeća Reuters.

"U idućih šest mjeseci možemo gotovo sigurno očekivati kontinuirani manjak u opskrbi, čak i ako OPEC i njegovih deset saveznika odluče dodatno ublažiti ograničenja opskrbe od srpnja kako bi pokrili bar dio rastuće potražnje", priopćila je brokerska kuća PVM.

Ulagači i trgovci pratit će i dvodnevnu sjednicu američke središnje banke Fed kako bi provjerili hoće li poslati kakav signal kada planira početi smanjivati monetarne poticaje gospodarstvu u koronakrizi, dodali su.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak iznosila 71,99 dolara, što znači da je porasla 68 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater