PARIZ

Novi val covida 19 zakočio francusko gospodarstvo na kraju godine - središnja banka

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Francusko gospodarstvo u četvrtom bi kvartalu trebalo porasti nešto manje od 0,75 posto, prognoziraju u središnjoj banci, u kontekstu pojačane neizvjesnosti zbog petog vala koronavirusne zaraze.

Središnja banka time je neznatno snizila prošlomjesečnu prognozu, kojom je bila predvidjela rast drugog najvećeg gospodarstva u eurozoni u zadnja tri ovogodišnja mjeseca od 0,75 posto u odnosu na prethodni kvartal.

Premijer Jean Castex rekao je početkom tjedna da će noćni klubovi biti zatvoreni uoči Božića a mjere fizičkog razmaka postrožene, ali je isključio mogućnost novog zatvaranja zbog visoke stope procijepljenosti stanovništva, podsjeća Reuters.

Redovno mjesečno bančino istraživanje koje je obuhvatilo 8.500 tvrtki pokazalo je da tvrtke očekuju da će se uvjeti poslovanja u industrijskom i uslužnom sektoru poboljšati a aktivnost u građevinarstvu biti stabilna.

Problemi s pronalaženjem radnika, na čelu s dominantnim uslužnim sektorom, blago su pak pogoršani, sudeći prema rezultatima najnovijeg istraživanja, u kojem je 51 posto anketiranih poslovnih čelnika istaknulo takve probleme, nasuprot 49 posto u istraživanju iz listopada.

Više od polovine ispitanika požalilo se i na probleme u nabavnom lancu, njih 57 posto, nasuprot 56 posto u listopadskom istraživanju.

Problemima u lancima nabave najteže je pogođena automobilska industrija, pokazalo je bančino istraživanje provedeno u razdoblju od 26. studenog do 3. prosinca.

U građevinskom sektoru na te se probleme požalilo pak nešto manje tvrtki, njih 56 posto, dok je u listopadu njihov udjel iznosio 58 posto.

U tom kontekstu, središnja banka procijenila je da je u prosincu gospodarska aktivnost blago premašila razinu iz razdoblja prije pandemijske krize.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini