BEČ

Novartis zaključio spor oko podmićivanja u SAD-u, spreman platiti 729 mln dolara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Švicarski farmaceutski div Novartis objavio je da je s američkim vlastima postigao nagodbu u okviru koje će platiti 729,25 milijuna dolara kako bi se povukle tužbe da je podmićivao liječnike i pacijente da bi povećao prodaju lijekova.

Ured državnog tužitelja u New Yorku optužio je Novartis da je liječnike gotovinom, večerama u luksuznim restoranima i putovanjima poticao da propisuju određene lijekove za srčane bolesti i dijabetes.

Putovanja i večere uglavnom su se organizirali u vidu seminara, predavanja i kongresa, tvrde tužitelji. Tužbe obuhvaćaju razdoblje od 2002. do 2011. godine.

U sklopu nagodbe s ministarstvom pravosuđa, kompanija će najveći dio iznosa, 678 milijuna dolara, isplatiti upravo kako bi se povukle te tužbe.

Novartis dodaje i da će slijedom nagodbe ubuduće organizirati edukativne programe u obliku internetskih tečajeva.

Preostalih 51,25 milijuna dolara Novartis će platiti u sklopu odvojene nagodbe kojom će biti povučena tužba da programom financijskih naknada poticao pacijente da piju njegove lijekove na recept.

Takva je praksa nezakonita jer povećava troškove liječenja i narušava ravnopravno natjecanje na tržištu lijekova, podsjetili su tužitelji savezne države Massachussetts.

"Mi smo danas sasvim drugačija kompanija - imamo novo vodstvo, jaču kulturu i ugradili smo u srce kompanije obuhvatnije poštivanje etičkih načela", istaknuo je u priopćenju objavljenom u četvrtak izvršni direktor Novartisa Vas Narasimhan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini