ZAGREB

Nova sredstva za ulaganja i dodatna pomoć sektoru vinarstva

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Iz Ministarstva poljoprivrede u petak su izvijestili da do kraja travnja traju prijave za natječaj za dodjelu potpora za mjeru ulaganja u vinarije i marketing vina, kao i da je otvoreno javno savjetovanje za nastavak mjera "Destilacija vina u kriznim slučajevima" i "Potpora za krizno skladištenje vina", ukupne vrijednosti veće od 30 milijuna kuna.

Prihvatljivi korisnici Mjere "Ulaganja u vinarije i marketing vina" iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. su poduzeća u sektoru vina (vinarije – fizičke ili pravne osobe upisane u vinogradarski registar) koja se bave proizvodnjom ili prodajom proizvoda, organizacije proizvođača vina, udruženja dvaju ili više proizvođača ili sektorske organizacije.

Potencijalni korisnici, kako se navodi u priopćenju, sredstva će moći iskoristiti u svrhu izgradnje i poboljšanja gospodarstva, stjecanja nepokretne imovine, proizvodnju vina, infrastrukturu podruma, izgradnju prezentacijskih i prodajnih objekata i prateće radove, uspostave skladišta, naknade za arhitekte i inženjere, kupnje novih strojeva i opreme do iznosa njihove tržišne vrijednosti, kupnje novih strojeva i opreme, kupnje ili razvoja računalnih softvera i kupnje patenata, licencija i autorskih prava te registracije zajedničkih žigova.

Iz Ministarstva ističu kako je produljenjem otežanih uvjeta poslovanja u sektoru vinarstva zbog koronakrize bilo potrebno osigurati kontinuitet krizne potpore vinarima i ove godine, zbog čega je otvoreno e-savjetovanje za mjere "Destilacija vina u kriznim slučajevima" i "Potpora za krizno skladištenje vina", ukupne vrijednosti veće od 30 milijuna kuna.

Javna rasprava će trajati do 12. ožujka.

"Upravo zahvaljujući navedenim covid mjerama pomoći sektoru vinarstva, prošlogodišnja Vinska omotnica ima najveće iskorištenje do sada, čak 94 posto - odnosno, u hrvatsko vinarstvo i vinogradarstvo uloženo je u 2020. godini oko 76 milijuna kuna", ističe se u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum